A NAV-ot nem hagyom bántani, sehol nem szórakozom olyan jól, mint ott. :-)
A dolog úgy két éve kezdődött, amikor értesítettek, hogy ördög tudja, hány évvel korábban nem fizettem be egyhavi (5000 ft.) cégautóadót. Megvontam a vállam, végülis meglehet, ezért befizettem, hadd örüljenek.
Pár hete újabb tértivevényes levelet hozott a posta. Tekintve, hogy huzamosabb ideje szövegek olvasásából és értelmezéséből élek, kicsit meglepett, hogy dunsztom sincs, mi van odaírva, de szerencsére volt telefonszám is, felhívtam. Egy rettentő udvarias és barátságos hölgy kezdett hozzám beszélni, ugyancsak kínaiul, de annyit megértettem: ha befizetek 180 forintot, akkor ők adnak nekem 60 ezret. Nosza, kezdett a dolog érdekessé válni, átutaltam ezt is. Majd kértem a személyes meghallgatás lehetőségét, mert kezdett kihívássá nemesedni számomra, hogy megértsem, miről van szó.
Na, nem akarom soká húzni. A 180-at ma sem értem, valami kerekítésről van szó a cégautóadó ügyében (ilyen adót legutóbb 2009-ben kellett fizetnem), de valóban: ezen összeg miatt tartottak vissza 60 ezer forint adó-visszatérítést, amelyet az elkonfiskált magánnyugdíjpénztári pénzem után kellett volna 2011-ben átutalniuk az általam megjelölt önkéntes nyugdíjpénztárba. Mivel a 180-on túllendültünk, már csak azt kellett igazolnom (nekem!), hogy a céges önkéntes pénztár beolvadt egy másikba, az meg egy harmadikba, és már célegyenesben is voltunk. Mivel nagyon összebarátkoztunk az ügyintézővel, megtudakoltam, hogy nekem állampolgárként az elmúlt három évben mégis miből kellett volna rájönnöm, hogy létezik ez az ügy, és ők ülnek 60 ezer forintomon. Kiderült, hogy egyszer, valamikor bizonyára küldtek az ügyfélkapura egy értesítést, és az teljes öt napig ott is várt engem a tárhelyen...
Na de az egészet csak azért mesélem, hogy Boszorkát megnyugtassam. Míg ott ültem, az ügyintéző a szemem láttára végigzongorázta az ország összes létező hivatalát, hogy nincs-e valahol valami saram, ami miatt az állam ismét rátehetné a kezét a pénzemre. Három perc alatt a vérképemig bezárólag minden adatomnak birtokában volt... Szóval érthető, hogy egy létezési igazolásért pedig kétszer kell elmenni az önkormányzathoz.