Üdvözlöm a fórumozókat!
Van egy 16 éves favorit lugasom. Jól érzi magát, mert előfordult, hogy 2 mázsa szőlő is volt az egy tőkén. Egyik irányba kb. 15 m hosszú, illetve egy részen még 5x5 m-es két épület közötti kiülő részt is befuttattam vele + a szomszéd megkért rá, hogy egyik vesszőt engedjem át hozzá (ez kb. 5-6 m rész). Szóval hatalmas erős tőke lett. Kb 15 cm. átmérőjű az oltás felett a tőke vastagsága.
Problémám az, hogy kissé érzékeny a gombásodásra. Idén szinte az összes lerohadt, ami a rengeteg darázsnak és az esős időjárásnak volt köszönhető. Még egy ismerősöm van akinek favoritja van a darazsakra Ő is panaszkodik. Mi szeretjük a favoritot főleg, hogy védett fekvésben van és július közepén végén már ehető. Viszont az idei év elkeserített. Az 5x5 m-es résznél a tartó szerkezet eléggé tönkrement így oda új tám rendszert akarok csinálni, de kénytelen leszek a termő karokat visszavágni, hogy odaférjek.
Arra gondoltam, hogy erre a tőkére oltanák rezisztens fajtát, moldovát, terézt. Ahol visszavágom a karokat ott az előtörő vesszőkre gondoltam. A problémám az, hogy ebben nem vagyok járatps, mármint a szőlő oltásában. Mit mivel lehet, hogyan, stb. Vadribizlire oltottam már egrest, szilvát is szemeztem már. Egyik évben (kb. 10 éve) régen próbáltam othellót átoltani, de egyszer sem sikerült.
Szeretnék tanácsot kérni, hogy lehetséges-e ez amit elgondoltam. Megmondom őszintén sajnálnám ezt a tőkét kivágni, de már kezd elegem lenni a rengeteg darázsból, illetve az ilyen évektől. Tavaly az ellentétje volt. Adtam is el rengeteget belőle, illetve ettük is és a maradékot bogyóztam, cefréztem és nagyon finom pálinkát főzettem belőle (80 l cefre lett belőle és 10,5 l pálinka). Darász csapdákat rendszeresen teszek ki egy méhész tanácsa szerint készítem, de rengeteg darázs van.