snow.dog Creative Commons License 2014.10.16 0 0 159

"Az önkéntes beszerelést meg azért választottam, mert a szalonban/szervizben szerintem az enyémen kívül alig fordult még meg új Grand Picaso, ilyen hálót meg rajtam kívül meg senki sem kért még."

Ez nem csak a Grand Picasso-ra és nem csak erre az egy esetre igaz. Mikor megvettem a kocsit napokig tanulmányoztam a kezelési útmutatót. A korábbi kocsimhoz (Xara Picasso) képest nagyon sok újdonság van benne, számomra különösen érdekes a 7"-os egység. Azért nem navigációt írok, bár elsősorban arra gondolok, mert a 7"-os kijelzőn keresztül nagyon sok minden vezérelhető, és jeleníthető meg rajta.

Régóta foglalkozom (hobbi szinten) GPS-es navigációval, ezen belül rengeteg időt fordítottam az iGO programcsaládra. Több honlapot, és fórumot működtettem a megismertetésére, ezek főleg ingyenes szervereken futottak, melyek közül jó néhány esetben megszűnt a szolgáltató, ezért a honlapjaim is eltűntek. Azért mutatóba még maradt egy pár, de már jó ideje nem fejlesztem őket, elavultak lettek. Ezek közül egy még működő pl. a http://igohu.uw.hu/ Az ingyenesek megbízhatatlansága miatt vásároltam saját domain-t, eddig kiválóan működik, és nem is kerül túl sokba a fenntartása.

Szóval hogy visszatérjek az eredeti témára már az elején megkerestem a márkaszervizt, hogy a kezelési útmutatóban találtam egy olyan lehetőséget, hogy a tulajdonos saját POI adatbázist készíthet, (kedvenc túrahelyeiről, a kedvenc állatkertjeiről, és a hasonló kedvenc helyeiről) melyet aztán az USB csatlakozón át feltölthet a navigációs eszköze. Viszont nem találok rá módot, hogy kiderítsem milyen formátumúnak kell lennie ennek az adatbázisnak, illetve milyen segédeszközt kell az előállításához használni. Már akkor elkezdtem a témával foglalkozni (2014. január) mikor még ebből a típusból nagyon keveset adtak el itthon. Ezért a hazai fórumokon, és egyéb helyeken semmilyen információ nem volt róla. Megjegyzem azóta sincs. Egy brazil fórumon írta az ottani Citroen márkaszerviz munkatársa, hogy létezik egy Windows alapú segédprogram, bárkinek rendelkezésére bocsájtják, csak kérni kell. Hát én ezt komolyan vettem, és írtam egy hazai márkaszerviznek, hogy kérem ezt a programot. Jó ideig nem is válaszoltak, majd egy olyan választ küldtek ami nem arra vonatkozott, amit kérdeztem. Magyarul fogalmuk sem volt róla, hogy mit is kértem. Egyébként itt is elhangzott, hogy ilyent még senki sem kért. Azóta eltelt közel egy év, és ugyan ott tartunk. Ez a baj ezzel a rengeteg elektronikai csodával. A szervizek állományát nem készítik fel kellő időben ezekre az újdonságokra. Azt látom mindenhol a spórolás a döntő tényező, és nem az, hogy napra készre képezzék a szerelőket. Ami ugye nem kevés pénzbe kerülne.

Azóta is magam készítem a speedcam adatbázisokat, rengeteg fórumot kellet átnyálazni hozzá, hogy ezzel kapcsolatos információ morzsákhoz jussak. Nagy segítség ebben a világháló, és a Google fordító. Enélkül esély sem lenne ezen anyagok összegyűjtésére, Természetesen a Citroen jellegéből eredően ezzel kapcsolatban a legtöbb információ a francia fórumokon található. Mivel nem beszélem a francia nyelvet, azért nem vagyok könnyű helyzetben. Sajnos a Google borzalmasan, mondhatnám érthetetlenül fordítja a franciát magyarra, és fordítva. Kényszer megoldásként a franciát angolra fordíttatom, és abból próbálom kiszedni amire szükségem van. Nem egy egyszerű eset. De mivel ezt is csak hobbinak tekintem, jól elmegy vele az idő. :))

Előzmény: sbojan (157)