A fehérrépa azért nem nő meg nagyra, mert sokára kel ki, és addigra elmúlik (lerövidül) a hűvösebb, nedves idő,
- amit szeret, és bejön a meleg, - amit csak elvisel, de lassan fejlődik.
A fehérrépa kelésének gyorsítására van egy módszer, a javorizáció. (Németországban, és nyugatabbra ismert, nálunk nem igazán...)
Ez csak annyit jelent, hogy jégen tartják 5 hétig, kiültetés előtt.
Én -jég híján - 5 héttel a kiültetés előtt egy vászonzacskóba rakom, amelyet egy homokkal töltött műanyag ételhordóba teszek.
Az ételhordó alján lyukak vannak a pangó víz ellen.
És alatta egy kistányér hogy ne csöpögjön össze-vissza.
Szóval ezt az egészet benedvesítem, majd a hűtőbe teszem 5 hétre.
(Közben 1-2 hetente újra benedvesítem, átöblítem, ha lecsöpögött vissza a hűtőbe)
Az így kezelt petrezselyemmag 5 nap alatt kikel, hamarabb mint a sárgarépa!
És mivel a hűvöset szereti, szép nagyra megnő, majdnem akkorára mint a sárgarépák -locsolás nélkül is,
ha az egyelést szépen megkapják még kelés után hamar. ( 7 cm-enként maradhat csak egy db!)
Én már sok éve így csinálom, és azóta mindig szép a petrezselymem.
Annyi, hogy előre kell gondolkozni, mert ha március közepén akarunk ültetni, akkor ezt a kezelést
már február elején el kell kezdeni.
Öt hétnél tovább tárolni így nem jó, mert kicsírázik, még a hűtőben is.
Kis csírakezdeményekkel még kiültethető, de egy-másfél centis csirákkal már nem.