Törölt nick Creative Commons License 2014.10.13 0 0 2492

A fehérrépa azért nem nő meg nagyra, mert sokára kel ki, és addigra elmúlik (lerövidül) a hűvösebb, nedves idő,

- amit szeret, és bejön a meleg, - amit csak elvisel, de lassan fejlődik.

 

A fehérrépa kelésének gyorsítására van egy módszer, a javorizáció. (Németországban, és nyugatabbra ismert, nálunk nem igazán...)

Ez csak annyit jelent, hogy jégen tartják 5 hétig, kiültetés előtt.

 

Én -jég híján - 5 héttel a kiültetés előtt egy vászonzacskóba rakom, amelyet egy homokkal töltött műanyag ételhordóba teszek.

Az ételhordó alján lyukak vannak a pangó víz ellen.

És  alatta egy kistányér hogy ne csöpögjön össze-vissza.

   Szóval ezt az egészet benedvesítem, majd a hűtőbe teszem 5 hétre.

(Közben 1-2 hetente újra benedvesítem, átöblítem, ha lecsöpögött vissza a hűtőbe)

 

Az így kezelt petrezselyemmag 5 nap alatt kikel, hamarabb mint a sárgarépa!

És mivel a hűvöset szereti, szép nagyra megnő, majdnem akkorára mint a sárgarépák -locsolás nélkül is,

ha az egyelést szépen megkapják még kelés után hamar. ( 7 cm-enként maradhat csak egy db!)

 

Én már sok éve így csinálom, és azóta mindig szép a petrezselymem.

Annyi, hogy előre kell gondolkozni, mert ha március közepén akarunk  ültetni, akkor ezt a kezelést

már február elején el kell kezdeni.

  Öt hétnél tovább tárolni így nem jó, mert kicsírázik, még a hűtőben is.

Kis csírakezdeményekkel még kiültethető, de egy-másfél centis csirákkal már nem.

 

Előzmény: Apóca polca (2489)