Nyuszifül: ez nem "természetes" nedvesség és hasonló, egyszerűen rossz a recepted! Anno én Hausmeistert kaptam, az öcsém Hausert (ajándékba), mindkét gép vadi új volt, használatival, a használatiban receptekkel. Az én kenyérsütőmben az első pillanattól kezdve jó volt a kenyér (később a porélesztőkkel való kísérletezés során volt egy-két laposka, de amikor rátaláltunk a megfelelő élesztőre, onnantól már nem volt gond - SOHA), az öcsém is a gépe használatijában lévő receptek szerint készítette a kenyeret és egyszer sem sikerült. Aztán lemásoltam neki a Hausmeister receptjeit és azóta neki is jó:-) A gépem használatija KIMONDOTTAN kihangsúlyozza, hogy alul van a víz, erre megy a liszt, a lisztbe négy kis mélyedés (só és élesztő ellentétes oldalon, mert "kiütik" egymást), ebbe a hozzávalók.
"Fehér" kenyér (kb. 1 kg - nem muszáj, de mehet bele 2 ek tejpor - én sosem teszek bele)sima, vagy gyors programon sütve:
2 fontos
310 ml víz + 560 g liszt (400 fehér+160 teljes kiőrlésű rozs) + 2 kisk.só + 2 evőkanál cukor + 3 evőkanál vaj/olaj (nem margarin!!) + 2 kiskanál zacskós élesztő (vagy 1/4-ed friss)
1,5 fontos kenyér
260 ml víz + 460 g liszt (330+130 g)+2 kk só + 2 evők cukor + 3 evők.vaj/olaj + 2 kk élesztő
Teljes kiőrlésű kenyér TELJES KIŐRLÉSŰ programon sütve, tejpor (aminél szerepel, hogy "nem muszáj") mindkét kenyérnél 2 evőkanál:
2 fontos
320 víz 400 teljes+160 fehér liszt + 2 kk só + 3 ev cukor (barna cukor) + 3 ek vaj/olaj + 2 kk zacskós
1,5 fontos
260 víz + 340 teljes+120 g fehér (kenyérliszt a legjobb, mert erősebb) + 2 kk só + 2 ek cukor + 2 ev olaj/vaj + 2 kk zacskós élesztő.
Próbáld ki valamelyik receptet, hátha bejön. Ha valamelyik beválik - és szükséged van rá - írhatok más (tejes, tojásos, mézes stb. kenyérreceptet is.