budai2
2014.10.12
|
|
0 0
2686
|
megpróbáltam utánamenni néhány tudományos közleménynek az új kajszifajtákkal kapcsolatban, de kertészeti technologiára vonatkozót nem találtam.
Általában minden információ onnan indul ki, hogy 1987-ben Újvidéken a helyi lakosság által nevelt kajszikból szelektáltak az egyetem tudósai, és a szelekció eredményei állami elismerést kaptak.
Egy jellemző példa: http://poljoprivreda.info/?oid=4&id=313
Azoknak akik nem akarnak bajlódni a fordítással, felhívnám a figyelmét egy eddig általam korábban még nem közölt fajtatulajdonságra:
Négy év átlagában több mint kétszer annyi volt az új fajták termése, mint a referenciának tekintett "magyar legjobb".
Találtam kémiai elemzésre vonatkozó publikációt, az új fajták szárazanyagtartalma 2 fajta esetén valamivel magasabb, mint a magyar legjobb-é, két fajta esetén kb. ugyanannyi.
A tudományos közlemények absztraktjai (kivonatai) lényegében ugyanezeket az információkat ismétlik, de az eredeti közleményeket (hiába van irodalomjegyzék is) az internetre nem tették fel.
Erre is egy példa: http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?query=ISSID%26and%2611116&page=3&sort=8&stype=0&backurl=%2Fissue.aspx%3Fissue%3D11116
Ez a citációs indexismertetés az új kajszifajták biologiai sajátosságaival foglalkozó cikkeket irodalmazza. |
Előzmény: SándorTiszteletes (2683)
|
|