budai2 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 2686

megpróbáltam utánamenni néhány tudományos közleménynek az új kajszifajtákkal kapcsolatban, de kertészeti technologiára vonatkozót nem találtam.

Általában minden információ onnan indul ki, hogy 1987-ben Újvidéken a helyi lakosság által nevelt kajszikból szelektáltak az egyetem tudósai, és a szelekció eredményei állami elismerést kaptak.

Egy jellemző példa: http://poljoprivreda.info/?oid=4&id=313

Azoknak akik nem akarnak bajlódni a fordítással, felhívnám a figyelmét egy eddig általam korábban még nem közölt fajtatulajdonságra:

Négy év átlagában több mint kétszer annyi volt az új fajták termése, mint a referenciának tekintett "magyar legjobb".

Találtam kémiai elemzésre vonatkozó publikációt, az új fajták szárazanyagtartalma 2 fajta esetén valamivel magasabb, mint a magyar legjobb-é, két fajta esetén kb. ugyanannyi.

A tudományos közlemények absztraktjai (kivonatai) lényegében ugyanezeket az információkat ismétlik, de az eredeti közleményeket (hiába van irodalomjegyzék is) az internetre nem tették fel.

Erre is egy példa: http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?query=ISSID%26and%2611116&page=3&sort=8&stype=0&backurl=%2Fissue.aspx%3Fissue%3D11116

Ez a citációs indexismertetés az új kajszifajták biologiai sajátosságaival foglalkozó cikkeket irodalmazza.

Előzmény: SándorTiszteletes (2683)