szölőszem Creative Commons License 2014.10.11 0 0 757

Szia Gyula!Köszönöm az elismerést.Sokáig tartott,mire idáig eljutottam.Az Izabellákkal kapcsolatban majd

e-mailban megbeszéljük a cserét.

A Klára nekem sem jött be.Tavaszra én is kiveszem a gyüjteményből.Egyébként nem tudom,hogy honnan ered a fajta.Próbáltam utánanézni,de sehol nem találtam róla használható,és főleg hiteles leírást.A

csausrüzsovűj szinoníma név orosz eredetre utal/van olyan szőlőfajta,hogy csaus, a  rüzsovij-rozovij

oroszul rózsaszín.Csakhogy a Klára meg sárga/.Szerintem ez egy jól hangzó felvett név,valaki kitalálta,de az majdnem biztos,hogy abasári eredetű.Ez hasonló szituáció mint a japán Izabella./a japán sortimentben nem található/.Egyébként a Klára a legújabb kiadású,majdnem teljes szakkönyvben sem szerepel/Hajdú Edit:Magyar szőlőfajták/.

A rózsaszín izabelláról/nem japán Izabella/ van egy hivatalos fajtaleírásom:

LINDLEY:/Hibrid Rogers No-9/:USA fajta .Roger nemesítette 1908-ban.Szülők:Karter X fehér chasselas.

Érési idő:szeptember 3-ik hete.Levél nagy,tojásdad.Fürt:kicsi,hengeres,,nagyon laza.Bogyó:kis-közepes,

kerek,rózsaszín.Husa nyálkás,és izabella ízű.Erős növekedésű.Betegség ellenállás,és fagyállóság magas.

Roger nevezte el az angol botanikusról Lindley-nek.

A jegyek alapján neked ez a fajta van meg?

Előzmény: gyula. (740)