gyula. Creative Commons License 2014.10.07 0 0 740

Szia Szőlőszem. Tavasszal majd küldök vesszőt a rózsaszínű izabellából vagy,ha kell a fehérből is.Visszalapozva a topikban,végigolvastam a leírásaidat a gyűjteményed bemutatott szőlőjeiről.Csak gratulálni tudok hozzá a kitartó és szorgos munkád eredményéhez.

Nekem 64 fajta van,majdnem a harmada Abasárról származik. Ezek mind közismertek itt a fórumon,talán csak a Carina,Melinda,Suzy a rózsaszínű mazsola,Ametiszt és a Klára  kevésbé közismert,vagy emlegetett itt a fórumon.A Klára névváltozataként már találkoztam Clara,Julski Biser és Csauszruzsovüj elnevezéssel is. Én személyesen ízetlen szőlőnek találom és nem biztos,hogy megtartom. A Melinda valami tévedés áldozata nálam.Óriás fürtű szőlőnek reklámozzák,ennek elenére 5-6 szemet terem már második éve. A rózsaszínű mazsola tavasszal távozik a gyűjteményből.Nálam nagyon hajlamos volt a lisztharmatra,de csak a fürt.Nagyon repedős és a darazsak sem kímélik.Ezenkivül Miskolcról egy őstermelő hozza minden évben kétszer kinálatát hozzánk(felső-Bodrogköz) tőle is sokat vásároltam.A többi az csere-beréből van  és az apám által bekerített direkt termő öröklött szőlő egészíti ki a gyűjteményem. Ezekből  jónéhánynak még a valódi nevét sem tudtam kideriteni ezidáig csak az itt elterjedt névként ismerem őket.Például Erzsike napi szőlő - ez egy kisfürtű illatos,nagyon édes rózsaszínű szőlő.(nem rózsaszínű Delevári).A Seibel szőlőket itten csak Cájbertként emlegetik és az Otellóval együtt melyet pedig Nagybányai feketeként is hívnak és a Logány szőlő nos csemege szőlőként is előszeretettel fogyasszák.

A gyűjteményedből a Livia nyerte el legjobban a tetszésemet,ezenkívűl a Krasotka,Argo,és Katherineből,ha tudsz egy -egy vesszőt küldeni megköszönöm.

Előzmény: szölőszem (687)