Egy-két hete, néhány napja az őszi (másodtermés) fügét valami madár dézsmálja.
Van kivi lugasunk, arról is csócsál, de onnan kevesebbet (egyenlőre?).
Évek óta van e két déli gyümi az udvarban, ám eleddig semmi állatlény nem dézsmálta azokat.
Már gondoltam a szürke pele éjjeli látogató emlős állatra is, mert valami rágcsáló tetemes diót, meg néhány aprócska almát gyűjtött be nálunk a melléképület egy sötét helyére.
Viszont látok elreppenni veréb nagyságú (de tán karcsúbb) barnás madarat a füge bokorból és utána találok nagyon kibelezett gyümölcsöt néhányat rajta.
A kivit egyesével vagdossa, néha ledobja közben, de ha a pele volna, akkor bőven elérné a hullámpala tetőről azokat. Ám a vékony ágakról egyet megkezd valamikor (kora reggel talán, ha nem éjjel és nem a pele?) és azt úgy vájja ki, mint ahogy a 30 méterre lévő füge terméseit.
Már tettem ki csapdákat (bejöttek a rágcsálók a sok eső és az ősz miatt) és mérgezem is az egereket. Nem érdekel különösebben, hogy a pelék védett állatok. Ami nálam élősködik, az pusztuljon inkább. :-P
(Megértenél, ha te is elmenekülve költöztél volna arrébb egy bizonyos agresszív, parazita, bűnöző "népség" miatt, mint mi úgy 15 éve... Tudom, ez nem ide tartozik!)
A poszáták már elmentek, úgy tudom. Milyen veréb méretű látogató lehet akkor, barnás tollazattal? Néha a fekete rigók is bujkálnak e bokrainkban is. De szerintem nem ők lehetnek.
(Amúgy ismerem és védem a madarakat. Erdészeti középsulit is végeztem. A seregélyt viszont lőni szoktam a cseresznyefánkról május-júniusban...)
Na, szóval? (A házőrző kutyánk néha éjjel lesi a melléképület melletti gyümölcsfákat, ahol a nyest szokott közlekedni. Járhat arra a pele is, bár azzal még nem találkoztam. A mellékes padlásra ezek így jutnak el és be...)
Lehet, lefotózom majd a kivájtra csipkedett(?) (vagy kizabált?) kivi és füge termés bogyókat.
Eddig ilyen nem volt! (A cinege - esetleg - ehet kivit pl.?) :-o