Regiomontanus Creative Commons License 2014.09.19 0 0 815

 :-)))

 

 

FŐZÖTT GYURMA - ruhából kimosható, szőnyegről száradás után fölporszívózható, hűtőben sokáig tárolható.

 

25 dkg liszt
2 evőkanál só
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál citromsav vagy borkősav (hogy ne penészedjen meg)
3 dl víz
Ételfesték

 

Melegítjük a vizet, közben színezzük tetszés szerint ételfestékkel vagy temperával. Hozzáadjuk a többi belevalót, folytonos kavarás közben kb.15 percig főzzük. Az állaga eleinte ragacsos, darabos, a végén nehezebb kavarni és összeáll, ekkor már jó, s elkészült. Hűlni hagyjuk.

 

 


KUKORICAGYURMA


100 g folyékony vinil ragasztó - Tipp: nagy tételben olcsóbb
50 g kukoricakeményítő
2 teáskanál folyékony vazelin, amit patikában lehet beszerezni, helyettesíthető babaolajjal.
1 teáskanál kézkrém
1 teáskanál citromlé

 

A ragasztót, a babaolajat és a citromlevet jól elkeverjük, hozzáadjuk a keményítőt és csomómentesre keverjük. Teflon edényben, alacsony hőfokon főzzük, folyamatosan keverjük, közben eleinte csomósodik, majd összeáll, s ha leválik az edény faláról azonnal vegyük le a tűzről.
Az előkészített kb.30 cm hosszú folpackra kikavarjuk a masszát, jó alaposan bekrémezzük vagy beolajozzuk a kezünket, majd szépen leválasztjuk a fóliáról és simára gyúrjuk (ehhez használhatunk babaolajat is, teljesen mindegy – amelyik kényelmesebb). Amikor már nincs benne csomó, készen van a gyurmánk. Folpackban és hermetikusan zárható edénykében vagy zacskóban akár egy hónapig is eláll.

Kevés akrillal színezhető (egy csöpp, egy 3cm gombóchoz), pasztell színhez előbb egy kevés titánfehérrel(erősen fedő festék, hobbi vagy művész boltban beszerezhető) fessük meg a gombócot.

Mintázásnál folyamatosan krémezzük a kezünket, több darabot vinilragasztóval illeszthetünk össze. Teljes száradás forgatva, két napig tart.

 

 

 

 

 

:-)))