lidi400 Creative Commons License 2014.09.10 0 0 6277

Akkor először az általános dolgok.  Nekem fantasztikusan tetszett Portugália, az emberek mindenhol nagyon kedvesek, majdnem mindenhol beszéltek angolul – meg franciául és spanyolul is –, ahol nem, ott is megértették, mit akarunk és maximálisan segítőkészek voltak. A kaják isteniek, mi főleg halat, meg tengeri herkentyűket ettünk. Egyetlen pici negatívum, szinte az összes szálláson a reggeli gépsonka és sajt volt, egy-két helyen voltak különleges helyi sajtok és gyümölcsök, de ez elég ritka volt. Én főleg a paradicsomot hiányoltam, hiszen ott terem, láttuk, ahogy szedik, nem értjük, hogy miért nem szoktak a reggelihez adni. A reggeliről még annyit, hogy a legkorábbi időpont – a szállodaláncok kivételével – a 8:30, de inkább a 9 óra, egyszer sikerült kikönyörögni a 8 órai reggelit. Ezt figyelembe kell venni a tervezésnél, nem nagyon lehet korán indulni, ha valaki szeretne a szálláson reggelizni.

Kocsibérlés  a carjet.com-on keresztül  a Budget-től.  A carjetet maximálisan dicsérni tudom, náluk kötöttünk mindenre kiterjedő biztosítást, a pénzt csak zárolják, a foglalást visszamondhatod, amíg fel nem veszed a kocsid – erre szükség is volt, mivel először elbénáztam a foglalást. Ha jól emlékszem, D kategóriás autót béreltünk – az ajánlatban diesel Ibiza vagy hasonló  volt – az újabb Renault Clio-t kaptuk. Kicsit aggódtunk a sok csomag miatt, de bőven belefért minden. A Budget-nél befizettünk  a zöld sávra, ez azt jelenti, hogy a fizetőkapuknál nem kellett megállni, hanem áthajthattunk a zöld sávon, és majd utólag vonják le az egész autópályadíjat egyben. Ez napi 1,8 € körül volt, szerintem megérte, mert a kölcsönzős srác magyarázata szerint nem a kapuknál kell fizetni, hanem csekket kapunk, amit pár napon belül kell valahol befizetni. Nekem kicsit bonyolultnak tűnik a rendszer, de hát mit tegyünk, ez van. Mindenképpen érdemes diesel kocsit bérelni, a diesel 1,4 €, a benzin 1,6 € körül van. Érdemes még GPS-t használni, egyrészt olyan utakon vitt minket, amik rajta sem voltak a térképen, így viszont olyan helyeken jártunk és olyan érdekes falvakat láttunk, ahova magunktól nem mentünk volna, másrészt a kitáblázás nem annyira jó. Én egy térkép fan vagyok, eddig még elég sok helyre eltaláltam térkép alapján, de itt szükség volt a GPS-re. Összesen 1776 km-t mentünk.

Szállást az érkezés napjára, az azt követő első két éjszakára és Lisszabonba foglaltunk előre, két helyen nem foglaltunk, hanem bíztunk a szerencsében, a többi éjszakára pedig mindig előző nap este foglaltunk, amikor már tudtuk, hogy nagyjából hol szeretnénk aludni. Egyébként az összes foglalás a booking-on keresztül történt. Mindenhol próbáltuk 60€ alatt tartani a költséget, ez két helyen, a Douro völgyében és Sintrában nem sikerült. A részletes beszámolónál leírom a pontos neveket. Wifi szinte mindegyik szálláson volt, hol kisebb, hol nagyobb hatékonysággal. Mi egyébként a Telenortól vettünk egy hetijegyet 1990 Ft-ért, leginkább azzal neteztünk.

Az árakról annyit, hogy vidéken – Sintrát kivéve –minden kaja legalább 2-3 €-val olcsóbb, mint Lisszabonban.

A részletesebb, egyes helyekről szóló beszámoló még készül, megpróbálom folyamatosan feltölteni. Képekhez annyi segítséget kérek, hogy feltöltéshez le kell kicsinyíteni a képeket?