Szereztem egy ilyet, de bescannelni nem tudom:
Élet és Tudomány 1986 29. számában szó volt kriptozoológiáról (Mokele Mbembe, babilóni sárkány kép, óriások).
Erre az 1987. II. 20. számban található egy levél, ami a következőt írja:
"Kedves ÉT!
Lapjuk múlt évi számában két figyelemre méltó írást olvashattunk korunk őshüllőiről....ami külföldi kutatók megfigyeléseit dolgozta fel. Magam ellenben egy magyar vonatkozású adalékra hívom fel e tárggyal kapcsolatban a figyelmet.
1969-ben jelent meg magyar nyelven dr. Sáska Lászlónak az Életem Afrika c. könyve... részletesen foglalkozik Afrika faunájával és a felfedezésre váró fajokkal. A kötetben egy olyan titokzatos lényről is szó esik, amelyet Sáska dr. látott.
Talán nem érdektelen felidézni ennek néhány részletét:
Én magam szintén észleltem egy olyan állatot, amelyet távoli megtekintésből a jelenleg ismert valamelyik gerinces fajjal azonosítani nem lehet. A Margareta-tó keleti partvidékén ömlik a Gibado folyam a tó vizébe. Ezt azonban úgy kell elképzelni, hogy a szóban forgó területen óriási kiterjedésű, nádassal borított ingoványt képez, s ebben a folyam elvész...
Én már több mint két évtized óta tartó afrikai bolyongásaim alatt sok száz vízilovat láttam! Tudom, hogy mekkora lehet a legnagyobb és tudom azt is, hogy mekkora nagyságúra nőhet meg a legfejlettebb krokodilus. De távcsövemmel ott a tó vize és az ingoványos terület között láttam egy barna állatot: háromszor akkora lehetett, mint a legnagyobb víziló. Csendben mozgott. A délutáni nap világában hol eltűnt, hol ismét felbukkant a távcső látóterében. Víziló volt ott temérdek, de nem a megfigyelt állat mellett, hanem attól kisebb vagy nagyobb távolságra. Néger szolgám, Szige is csak annyit motyogott: "Ige gumari adalem!" (EZ nem víziló!)
A rejtélynek nyomára jönni nem tudtam. Ez az esemény még mindig izgató hatással van reám, űzi, korbácsolja a gondolatot, hogy a megoldás nyitjára találjak. Mégis a következtetés levonásával az ész a józan kritika hatására megtorpan. Nem száll a múltba, hogy fennmaradt mohikánokat keressen, csupán annyit mond, hogy a látott gerinces a tudomány előtt még ismeretlen."
Ennyi a lényeg, lerövidítettem.