budai2 Creative Commons License 2014.08.31 0 0 594

Előrebocsájtom, hogy szakmai ismereteim nem elegendőek ahhoz, hogy tanácsot
adhassanak szőlő ügyben bárkinek is. Négy évvel ezelőtt az akkor még csak szőlő
fórumon azt is meg kellett kérdeznem, hogy hogyan kell a szőlőt szakszerűen
ültetni. És nem azt a választ kaptam, hogy "jobkézzel vagy balkézzel....", hanem
egy érthető magyarázatot arra, hogy miért kell a gyökeret ültetés előtt
visszavágni, és azt mennyire. Azóta persze gyűltek a tapasztalatok, és ezek
alapján némi kiegészítést tennék szőlőszem (582) tanácsaihoz, aminek a szellemével kezdő hobbiszőlészként teljesen egyetértek.

Én ajánlanám az Afuz Ali fajtát is.
Nagyszemű, visszonylag ellenálló, leszedés után sokáig tárolható romlás nélkül.

Azok közül, amit szőlőszem ajánlott, tapasztalataim alapján első helyre tenném a pölöskei muskotályt. Elég nagy bogyói vannak, nagymértékben rezisztens és kiválóan futtatható. Második helyre a Moldovát, amelyik ugyancsak elég rezisztens és a rezisztensek között viszonylag nagy a bogyómérete. Utolsóra a szuvenirt,
amelyikkel idén annyira sok bajom volt, hogy alig lesz belőle termés. (annak
ellenére, hogy rezisztens kategoriába tartozik).
A fajtaválasztás során négy évvel ezelőtt figyeltem a várható érési időkre is.
Így telepítettem viszonylag korai Néro és Eszter fajtákat is, amit nem bántam
meg, annak ellenére, hogy a termésük nem túl nagy bogyóméretű. Ezek is elég
rezisztensek.
Ha saját fogyasztásra akarsz telepíteni ház körül néhány tőkét, akkor problémás lenne a túlzottan nagy fajtaválaszték, mert nehezen tudnád szelektíven megoldani a különböző fajták eltérő időben jelentkező növényvédelmi problémáit (ezt is tapasztalatból írom). Ha viszont értékesítés is szerepel a céljaid között, akkor más szempontokat is figyelembe kellene vegyél a fajtaválasztás során. Ilyen irányú tapasztalatom azonban  egyáltalán nincs.

Előzmény: Józsa Imre (579)