juhosttt Creative Commons License 2014.08.31 0 0 588

Nem, nem! Ennyire nem vagyok bátor és vagány! :)

Virágzás előtt volt egy kényszer rovar ölős, mert a szőlő levélsodró már-már súlyos károkat kezdett okozni. Remélem ez jövőre elhagyható. Ezen kívül csak a lemosó volt. (Ekkor sok helyen már sok sok lisztharmat megelőzéses volt)

Virágzáskor felszívódó ment mindenre! Ezt követően pedig csak réz-kén, amikor az időjárás megkívánta, vagy úgy véltem, hogy meg fogja kívánni. (egész augusztusig szépen sikerült is a védelem) Az alacsony kordon 3-al kevesebb alkalommal kívánta meg, mint a fejművelés.

Fürt záródáskor jött a szokásos rothadás elleni kontakt, ezt követően még 1x kellett rothadás ellen a kordonon permetezni. 

Más a helyzet az őszi telepítés/tavaszi dugványnál. Ott még az atombomba is megy ha kell, csakhogy erősödjenek. Ha termőre fordul természetesen ott is törekszem a minél kevesebb permetre.

Ami még saját vélemény, hogy az áhított nordox nekem nem vált be... A szőlőn a tapadása nagyon gyér. Mivel még van belőle, ezért fogok hozzá venni tapadót. Ha akkor sem fog beválni a szőlőn, sztem végleg mellőzöm, de ezt már csak jövőre tudjuk meg. Idén már nem permetezek, max a letermett csemege szőlőket felszívódóval.

Másik saját tapasztalat:  A tömött fürtű fajtákat se gyűrűzni, se korán csonkázni nem jó, mivel olyan tömött lesz, hogy egy porszem se fér közé, de a betegség az igen. Persze ha tud aszusodni akkor nincs gond, de sajnos nem minden fajta tud. Gondolom ezzel se mondtam újat. A fekete rizlingnek amúgy is tömött a fürtje, hát még a májusi jégeső csonkázást követően olyan tömött lett, hogy húúh

Előzmény: Beer Monster (586)