" na meg adja tűrhető áron az olajat, cserébe nem piszkálják mindenféle Európából és Amerikából szalasztott emberi joggal"
Az olaj árát az határozza meg, hogy megveszik-e? Amerika úgy tudom azért ragaszkodik az import olajhoz, mert a saját geológiai készletét tartogatja a végére. (Ez gazdaságilag, történelmi távlatban jó döntés..)
Ha ezt előrevetíted mennyi lesz majd az USA olaj ára?
A helyzet pont fordított. Amíg Amerika fizet az olajért addig az arab azt csinál amit akar. Amerika cirka támogatja, mert üzleti partnere. Gondold el. Van egy bérgyílkos aki karkötőkkel, fülbevalókkal bizniszel. Te ezt mélységesen elítéled.. de azért vásárolsz tőle. :) Mert olcsóbb mint a zaci, vagy nem tudom.
Valaki írta, hogy az Iszlámot csak fegyverrel lehet visszaverni. Gondold át.
Valahol a kisebbrendűségérzet, és a sértettség tartja fent, és terjeszti. ártani akarnak a nagyoknak, és valódi sérelmeket szenvedtek el, és olyan mélyen bevésődött a vallási tudat, hogy nem félnek a haláltól.
Viszont ha nem tudnák eladni az olajat!
Tényleg, az ILIA-tól kik veszik meg az olajat? Ki tudnak annyit csempészni? Nem feltűnő, hogy az eddigi kereskedelmi mennyiség továbbra is elfogy a kalifátus kikiáltása óta?
Ez az amit én egyfajta gyarlóságnak tartok. Szinte mindenki, mindenhol elítéli az erőszakot, de mikor egy gallon olajat kap akcióval akkor fütyül rá hogy honnan van, megveszi, mert azzal megy az autója, városi szinten pedig a gyárai.. mindene.
de.. Ha Amerika nem venné meg az olajat, megvennék az Oroszok, meg mindenki más. Ez nem olyan, hogy ha a tyúkolban a kakas nem csap az egérre, akkor kijut az egér. Lecsap rá más. Ezért ölt pénzt Amerika a hidegháborúba is, hogy mindegy mi lesz az arabokkal, az Oroszoké ne legyen az olaj. Mikor a Szovjet Unió visszavonult, elapadtak a pénzek, a többségében árva gyerekekből álló 'lakosság' meg ottmaradt árván. Lehet jobban járnak, ha még akkor megegyeznek az Oroszokkal... de lehet hogy ez megint csak egy rém negatív eszmeiség erejét, élettartamát nyújtotta volna el. Nehéz okosnak lenni.
Mindenesetre ha meg lehetne egyezni nemzetközileg, hogy olajat akkor veszünk x államtól, ha emberjogilag korrekt, és annyiért vesszük amennyiért adja.. és nem kényszerítjük őket arra, hogy diktátorok marják egymást, meg a népüket a dealer szerepért.. akkor változhatna valami.
Szerintem a diktatúra is valaminek a következménye. Ha egy liberális elnök bejelentené, hogy az az érdekünk hogy az olajnak kitartsuk az árát, jönne egy még liberálisabb beépített surmó aki felizgatná a kisembert hogy akkor évekig éhezni fog, meg hogy az az érdeke hogy olcsón megvegyék mert akkor fogy sok, és egyébként is nem az xy-é az olaj, hogy megszabja az árát hanem a népé. (És akkor nyert a kedves vásárló. Visszafizet valamennyit zsebbe az ügynökpártnak, és rendben vannak. A nép meg tengődik.. mert az ütőkártyája más kezében forog.) Azaz a vásárló egy utat hagy.. azt hogy jöjjön egy vezető aki letarol mindenkit és csak akkor töri le az árat, ha ő van kifizetve, cserébe letör minden mást is. Zavargást, vetélytársat mindent. Őőő szinte mindkét esetnek van hátulütője.. de a nyerészkedés mint emberi gyarlóság jelentősen benne van az egészben, és nem csak arab részről. Ennek ellenére azt mondanám, hogy szeretem a nyugatot, és büszke vagyok rá... hogy bármi menjen is a háttérben, azért humánus, és aggódó hangok vannak, és van valódi segítségnyújtás is. Hiszem, hogy az emberek jó szándékúak. (Népírtást, tömeggyílkosságot, keresztényüldözést pedig tök vallásmentes ideológiák, diktatúrák is elkövettek a távoli, és a közeli múltban is, és Kínában napjainkban is.) :( Örüljünk annak, hogy mi szabadok vagyunk.