Régebben, mikor még megtöltöttem a speizet, akkor raktam el ételízesítőt, azaz darált zöldséget és zöldjüket sóban. Első évben a recipe szerinti 20% sót tettem bele. A főzésnél zavart a sok só.
Következő évben kisérleteztem, csökkenteni próbáltam a só mennyiségét. 10 %-os, 12 %-os, 15 %-os és 20 %-os sót tartalmazót tettem el ugyanabból a ledarált anyagból. Fajtánként 2-2 kis üveggel.
Tapasztalatom:
-Mindegyik elállt egy évig.
-Felbontás után egyedül a 10 %-os vége romlott meg a hűtőben, De az is az én hibám volt, mert 2 napot egy hétvégén kinn maradt és nagyon régóta fel volt már bontva. Így is kibírt 2,5 hetet.
-Nem használtam benzoésavas nátriumot.
Összegezve elmondhatom, hogy picike üvegben nyugodtan lehet 10% sótartalmút készíteni, de felbontás után a hűtőben kell tartani. Aki fél attól, hogy felbontás után csak igen rövid ideig áll el, az készítsen 12%-osat.