ke_fe Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2113

Régebben, mikor még megtöltöttem a speizet, akkor raktam el ételízesítőt, azaz darált zöldséget és zöldjüket sóban. Első évben a recipe szerinti 20% sót tettem bele.  A főzésnél zavart a sok só.

Következő évben kisérleteztem, csökkenteni próbáltam a só mennyiségét.  10 %-os, 12 %-os, 15 %-os és 20 %-os sót tartalmazót tettem el ugyanabból a ledarált anyagból. Fajtánként 2-2 kis üveggel.

Tapasztalatom:

-Mindegyik elállt egy évig. 

-Felbontás után egyedül a 10 %-os vége romlott meg a hűtőben, De az is az én hibám volt, mert 2 napot egy hétvégén kinn maradt és nagyon régóta fel volt már bontva.  Így is kibírt 2,5 hetet.

-Nem használtam benzoésavas nátriumot.

Összegezve elmondhatom, hogy picike üvegben nyugodtan lehet 10% sótartalmút készíteni, de felbontás után a hűtőben kell tartani. Aki fél attól, hogy felbontás után csak igen rövid ideig áll el, az készítsen 12%-osat.

Előzmény: Törölt nick (2085)