Krinyo Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2067

Minden klíma hőszivattyú, a nem inverteres is. Sőt, a hűtőszekrény is az. :)

Szóval az inverteres klíma és az inverteres hőszivattyús klíma az ugyanaz. A különbség a normál klíma és az inverteres között az energiatakarékosság és az élettartam: a normál klíma csak ki-bekapcsolgatással tudja a teljesítményt szabályozni (rossz hatásfok), míg az inverteres tágabb határok között és folyamatos üzemben tudja szabályozni a teljesítményét (jó hatásfok). Tömören.

Szóval csak inverteres klímát érdemes venni, mert az tartósabb és takarékosabb, és az egyben hőszivattyú is. Levegő-levegő, mindkét oldalán levegő adja át az energiát.

A levegő-víz hőszivattyú ugye egyik oldalon a levegőből veszi, a másik oldalon a víznek adja át, ez illeszthető be a radiátoros rendszerekbe. Ennek ugye van előnye és hátránya: nyáron hűteni nem tudsz vele (ahhoz falfűtés kell, az más tészta), viszont nem is surrog a levegő fűtés közben. Hátránya még, hogy drágább is. Jóval. 2x-es a szorzó kb. 12 kW-nyi levegő-víz hőszivattyú több mint 1 millió körül szokott lenni normális minőségben, míg hasonló fűtőteljesítmény klímából bőven kijön a feléből. Szóval klíma felé billen a mérleg nyelve. Szerintem.

Nem tudom nálatok mennyi meleg víz fogy. Nálunk minden elő van készítve a kollektorhoz, csak fel kellene rakni a tetőre meg becsövezni, de akárhogy számolok, nagyon lassan megtérülő befektetésnek tűnik. Lassabbnak, mint a napelem, ráadásul sokkal macerásabb is karbantartás szempontjából.

Előzmény: gabobp67 (2066)