Én múlt héten jártam a Várban. A volt Honvéd Főparancsnokság rekord ideig romos, világháborús golyónyomokkal tarkított épületét rendbehozták, kiállítóhely lett belőle, júl. 31-én Zsolnay-kiállítással nyitott. Amikor én ezt megtudtam, gondoltam,nekem ott a helyem mindenképp. Gyönyörű porcelánok, szecessziós vázák,műtárgyak,kancsók, szobrocskák, csoda volt nézni. Mondjuk nem éppen szerencsés megoldást választottak a feliratozáshoz: A tárgyak a termek közepén voltak üvegtárlókban,oldalt pedig a terem falának támasztva nagy üvegtáblán a hozzájuk tartozó felírások. Amig elég kevesen nézik a kiállítást,addig nincs is ezzel baj, nekem sem okozott gondot mindig oldalra lépni és elolvasni,amire kíváncsi vagyok, de ha netalántán sokan lesznek, bajos lesz ezt megoldani. Megint újabb bizonyságot szereztem arról,hogy nekem Pécsett még a Zsolnay-negyedet is meg kell látogatnom, valamint arról is a kiállítás végén látható múzeumi bolt árait elnézve,hogy leginkább egy tetemes lottónyeremény alkalmával fogok Zsolnay-étkészletet,vázát, stb.-t venni.... Jó lenne...
A kiállítás dec.31-ig látható,ha jól emlékszem.
Utána szerettem volna még a Várban sétafikálni kicsit,régen jártam ott,de az eső eleredt és én nem szeretek esőben sétálgatni.... Holnap, aug. 20-án pedig azt hiszem,nem teszem ki a lábam itthonról. Mindazonáltal a Mesterségek Ünnepének megnézése egyszer majd szerepel a terveimben...
A múlt hetem egyébként gazdagabb volt a szokásosnál kulturális élményekben,hiszen jártunk kedves kolleganőmmel Szentendrén is, a Fő téri szerb templom meglátogatása, egy kis Kovács Margit-múzeumbeli látogatás valamint a Czóbel-kiállítás szerepelt a programban meg kószálás a városban, a Duna-parton. Mentás-levendulás jeges limonádét is ittunk,nagyon finom volt. Ezt a Kovács Margit Múzeum kávézójában lehetett kapni és még külön érdekesség,hogy a limonádé fogyasztása fejében a kávézóban lévő könyvespolcra kipakolt könyvek közül díjtalanul lehetett választani egy kötetet. Az is jó dolog, hogy pl. a Czóbel-kiállításon váltott belépőjeggyel még egy csomó szentendrei múzeumot is fel lehet keresni (pl.így jutottunk el a Kovács Margit Múzeumba és hogyha nem 5 óra előtt kerül erre sor,akkor még több kiállítóhelyre is el lehetett volna menni)
Szentendre után hazafelé a Margit-szigeten megnéztük a gyönyörűen megvilágított szökőkutat és meghallgattuk az esti 8-kor kezdődő zenei blokkot - fantasztikus volt a fények, a víz és a zene összjátéka.