"Lehet kell tobbfele tartositasi modszerrel elrakni, hogy megfelelo legyen tobbfele etelhez."
Így igaz, ahogy mondod! Ahogy írtam, gerezdeket natur olívában teszek el arra az időre, amikor a fejesen tárolt már tönkremegy. (Ezt felhasználáskor akár le is lehet mosni-törölni, ha a gerezdek felületén lévő olaj zavaró.)
Így aztán karácsonyig van "szárazon" tárolt, az újig (de legalábbis a zöldfokhagymáig) van olajban eltett, és (remélem) egész évben lesz fokhagymakrém. Így mindenhez mindíg a legmegfelelőbbet tudjuk használni.
A só azért nem gond (ebben az esetben), mert viszonylag kevés van benne. Legalábbis ha azt a gyári 11%-ot használjuk. (Nem a fokhagyma súlyának a 11%-a, hanem csak a kész olajos pép 11%-a!!!)
Mivel a net tele van értelmezhetetlen receptekkel, most ezzel próbálkozom. Javaslatod alapján a felét így elkészítve lefagyasztom, a másik felét meg üvegben tárolom. Majd kiderül, melyik hogy muzsikál. De készítek egy keveset csak olajjal, só nélkül is, kifejezetten a tárolhatóság kikísérletezésére.
(Pl. medvehagyma leveleket kevés olívával, só hozzáadása nélkül pépesítve rendkívül finom, közvetlen fogyasztásra is alkalmas krémet kapunk. Véletlenül kipróbáltuk: üvegben, a felbontása után hűtőben tárolva még két év múlva is kellemes maradt! A legmeglepőbb az volt, hogy az olaj kicsit sem avasodott meg.)
De pl. azért nem készítek paprikakrémeket, mert ahhoz minden általam fellelt régi és új recept 40% körüli sót ír, (vagy sok tartósítószert), és az már szerintem használhatatlan terméket eredményez. Zöldfűszereket sem tartósítunk sóval, mert azt jól lehet fagyasztani (ezeknél nem annyira gáz, ha felpuhul, megbarnul), vagy lehet szárítani.
A fokhagyma granulátummal az a baj, hogy azt (szerintem) házilag nem lehet előállítani. :o)