Ez az olajos fagyasztás megér egy próbát! Egyrészt hogy valóban nem fagy-e át, (a zsír pl. keményre fagy), másrészt hogy nem avasodik-e meg túl hamar.
A magas zsírtartalmú termékek szabvány szerint jóval rövidebb ideig tárolhatók fagyasztva, mint a zsír nélküliek. Nem tudom, ennek mi az oka, de a hajdani szakkönyvek kivétel nélkül ezt írják. Olajos dologgal még nem próbálkoztam, de fagyasztva pl. a füstölt szalonna még egy év múlva is jó, de a sós fehérszalonnának fél év múlva már "zöngéje van". Nyers zsírszalonnát is fagyasztottam már, fél év múlva már annak is van egy kis mellékíze/szaga, de kisütve ez eltűnik. Viszont az utóbbi kettőt kiengedés után gyorsan fel kell használni, mert pár nap alatt megavasodik.
"A sosat nem szivesen probalnam - nekem tul sos."
Na, ez nekem mindíg kozmikus volt. A sóval (is) tartósított készítményeket általában fűszerként, ízesítésre használjuk, (akárcsak a sót), nem pedig magában.
Ha pl. sóval tartósított fokhagymakrémmel kenek be egy hússzeletet, akkor nyilvánvaló, hogy kevesebb sót szórok rá (vagy éppen semmit). Nem mindegy, hogy a fokhagymakrémbe (pirosaranyba, paprikakrémbe, ételízesítő krémbe, stb.) keverve viszem bele az ételbe a só egy részét, vagy külön sózom?! A végeredmény ugyanaz! Csak akkor lesz sósabb az étel a kelleténél, ha nem számolok a krémek sótartalmával.
Nyilván senki sem fog fokhagymakrémből fokhagymaszószt főzni, mert az tényleg olyan lenne, mint sózott hering... :o)