A recept nem az enyimé és fogadalmat kellett tennem, hogy nem osztom meg. De ne csüggedj írd be a keresőbe és rengeteget találsz.
A zasszony épp túlgondolta a receptet mert zellert is főzött bele......nem kellett volna. Jó lesz paradicsom leves vagy mártás alapanyagnak !
De azért találtam másikat amit szabad küldenem. Próbálkozz Te is :
Ketchup recept
Ha egy kicsit keletiesebb ízvilágúra szeretnéd készíteni, nagyon jól áll neki a gyömbér és a koriander, próbáld ki ezekkel is!
Hozzávalók:
- 2 kg hámozott paradicsom
- 1 fej édeskömény - elhagyható
- 1 szárzeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss bazsalikom
- 2 darab szegfűszeg
- 2 dl vörösborecet
- 1/3 bögrényi - 2,5 decis - barnacukor
- olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés ideje:Két óra.
Elkészítés menete:
A paradicsomokat szabadítsd meg a héjuktól, ehhez a legjobb, ha egy percre forró vízbe teszed őket, akkor hamar ledobják. A többieket tisztítsd meg, darabold fel, és tedd egy mély, vastag falú edénybe - a fokhagymát és a bazsalikomot kivéve - , a só és némi olívaolaj társaságában. Főzd alacsony hőmérsékleten így 10-15 percig, időnként átkeverve. Ezután add hozzájuk a paradicsomokat és másfél bögrényi vizet.
Keverd át az egészet jó alaposan, majd főzd puhára az összetevőket. Ha ez megvan, add hozzá a bazsalikomot, némi frissen őrölt borsot, és egy botmixerrel pürésítsd az egészet simára, majd jöhet bele az ecet és a cukor is.
Ezek után forrald tovább, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri, majd kóstold meg, és utólag még fűszerezd, ha szükséges. Már nincs más hátra, mint sterilizált üvegekbe kiadagolni, jól lezárni, és időnként elővéve jól elfogyasztani.