Bizony. Ha az évszámokkal bajban is vagy, a kocsmára jól emlékszel.
Egyébként az szebb időkben egy illusztris Sport étterem néven futó hely volt. Ma sem a klasszikus kocsma, de egy snassz ivó lett belőle, bár az igazat megvallva én sem voltam ott vagy 10 éve..
Pillanatig még visszautalva a szénre és a város szénnel való kapcsolatára, az akkori életkörülményekre, felötlött bennem a sport aspektusából is ez a dolog. Hogy mennyit számít, hogy például valahol ilyen lehetőségek vannak (most félretéve a szenes kiinduló vitatémát, hogy a szén jó-e vagy sem), mint akkor ott a szén. Abban az időkben micsoda csapat volt Oroszlányban. Tátott szájjal figyeltük, mi akkoriban serdülő II-ök, hogyan sétál edzésre Tőkés, vagy Minó. Természetesen kis pénz, kis foci......de azért mindig szívfájdalmam lesz, hogy testközelből nézhettem végig az Oroszlányi foci mélyrepülését. Igazolt játékos voltam már bőven az NBII-es OBSK-nak, majd mire ifjúsági, később felnőtt csapat környékére kerültem, az együttes a magyar bajnokság legalsó osztályáig süllyedt.
Rossz volt megélni, bár akkori fejjel nem volt annyira tragikus, mint így, ennyi év távlatából az egészet átgondolni. De nem csak ez a szomorú az egészben, hanem az is, hogy mennyire nyom nélkül múltak el azok az idők. Az akkori stadion mára lovas ugrató pálya és legelő lett, a hozzá tartozó épület, ahol az öltözők, a szertár, meg minden egyéb volt, mára istállóként üzemel, szóval elég lehangoló, főleg most, hogy ahová meg bizonyos politikai körök tolják a pénzt (minden hagyomány nélkül épülnek akadémiák Lsd. felcsút), ott csillogó villogó központokban viszik az adófizetők pénzét, a tehetségtelen, félrehajszárítózott sérójú divatgyerekek, ahol meg volt foci, lenne kultúrája, szerető közönsége, ott lovak szarják a gyepet. Ámbár az akkori tehetség termés sem volt szerbiai szintű, mert tudomásom szerint az én generációmból egyedül Regedei Csabi vitte valamire, ő is csak úgy tudott eljutni NB1-es karrierig, hogy már azt hiszem 12 évesen vagy hogy, elvitte az ETO. Onnan került a REAC-hoz, majd Újpest, DAC, és most azt hiszem Gyirmót. Még talán felnőtt válogatott meccse is van, de kb itt be is zárult a képzeletbeli kör.
Nagy itt született majdani focistáktól sem hemzseg a repertoár, nekem most csak Sallói Pisti jut eszembe, természetesen itt is mérlegelni kell, hogy mit értünk "nagy" alatt, nemzetközi sikerei neki sem nagyon voltak.
Mindent egybevéve kicsit árnyalt a kép, de az ember mindig bízik egy szebb jövőben, egy jobb folytatásban, még ha jól látható is, magyar stadionok épülnek, a vállalkozók gazdagodnak, a foci meg szarabb mint valaha..:-)