Deryan Creative Commons License 2014.08.13 0 0 1940

A paradicsombefőzés nálam a legegyszerűbb befőzések egyike.

A lemosott, előkészített paradicsomot (max. félbe vágott) a legnagyobb fazekamba teszem, kézzel levesesre jól összenyomkodom. Kis lángra alátéttel főni teszem s forrásig főzöm. Ez idő alatt időnként megkavarom egy nagy befőző fakanállal.

Ha elfeledkeznék is, nem ég oda, de homogénebb lesz az anyag átkavarással.

Ezt a felforralási akciót általában este ejtem meg, hogy a paradicsom a következő fázishoz kézmeleg legyen. Reggel is elő lehet készíteni, akkor késő délután kell folytatni.

A kézmeleg paradicsomot turmixrúddal átveretem s ezt a szép homogén anyagot egy hagyományos, tologatós paszírozóba merve kézzel átkavarom, nyomkodom s a maradékot teljesen kinyomkodom.

A kész paradicsomlét jól felforralom, esetleg besűrítem a forralással s ezután befőttes üvegekbe szűröm.

A befőttes üvegeket tisztára mosva tárolom s befőzéskor csupán meleg vízzel átöblítem.

A tele befőttes üvegeket fejre állítva száraz dunsztba teszem. 

Tartósító szert nem használok.

Ez a kép 6 évvel ezelőtt készült.

Azóta a tologatót a passzírozóból már nem használom. Balra a nyeles edény elő lett léptetve merő edénnyé a feldolgozásnál.

Egy tele mérőedény űrtartalma megegyezik egy befőttes üveg űrtartalmával.

nem rozsdásodó fémfazekat 4 darabos garnitúrában vettem egy kirakodó vásáron (made in India). Befőttek befőzéséhez is ezeket használom. A legnagyobban 9 üveg fér el egymás mellett. A többiben 3-5-7 db.

Befőtt készítésnél egy konyharuhát teszek az edény aljára összehajtogatva és arra mennek a lezárt, tele üvegek.

Ezután annyi langyos vizet öntök az edénybe, hogy a vízszint az üveg nyakhajlatáig érjen, ahol az üveg átmérője szűkülni kezd. Ráteszem a fazék fedelét és alátéttel szép lassan felforralom, aztán lezárom a gázt és az üvegeket általában másnap este szedem ki a vízből, amikor már teljesen kihűltek.

Tartósító szert semmihez nem használok.

Nálam évek óta ez a két fajta befőzési módszer vált be. Penészesedés csupán rosszul záró fedeleknél fordul elő, ritkán. Ezt általában úgy szűröm ki, hogy a lezárt üvegeket a feltöltés és lezárást követően egy gyors mozdulattal fejre és vissza fordítom s a fülem mellé emelem. Ha sípol, akkor fedelet cserélek s azzal is ellenőrzöm.

A fedeleket nem bélelem alá semmivel. Tiszta, ép bevonatú fedeleket használok.

A sérült bevonatúakat sem dobom el azonnal. Csalamádéhoz befőző celofánnal vagy sima csomagoló fóliával egy darabig még jól használhatóak.

Előzmény: TINTUS (1937)