Törölt nick Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1891

Nekünk már évek óta van egy Hauser márkájú aszalógépünk.

A katalógusban nagyon jól mutatott, többször is használtuk, de...

Volt hogy két-három NAPIG aszalt egy adag gyümölcsöt. Pedig én is cserélgettem a tálcákat.

És közben viszi az áramot, bár nem fogyaszt sokat (talán 80-100 wattot).

Nagyon kevés gyümölcs fér bele, hiába sok tálcája van, nagyon keskenyek a tálcák.

Igazából éppen hogy használható. Bár kinn a napon 35 fokon valamivel gyorsabban aszal.

(Átlátszóak a tálcák.)

 

Én is tervezem egy napenergiával működő aszalószekrény megépítését, mert azzal valódi

mennyiséget költség nélkül lehet aszalni.

 

És még annyit, hogy nem minden fajta szilva alkalmas aszalásra......

Mi aszaltunk nyáron érő vörösszilvát, és az nagyon lédús (cefréhez kiválló),

mire összaaszalódik úgy hogy el is áll, addigra majdnem csak egy papírvékony hártya marad belőle....

Az ősszel érő (lekvárnak alkalmas) nagyobb rost és szárazanyagtartalommal rendelkező szilva alkalmasabb

az aszalásra.

Az iparban pedig valahogy aszaláshoz egy minimális cukrot is használnak, mert úgy jobban eláll,

különösen a lédúsabb fajtájú gyümölcsökhöz.

De hogy hogy használják pontosan, azt nem tudom. Szuklarózt használnak, ami nem csak édesít, hanem

tartósító hatása is van.

De ezek nélkül is lehet aszalványt készíteni.

 

Íme az aszalógépünk, ami inkább csak játékgép, és már vagy három éve nem használtuk... :

 

 

Előzmény: Deryan (1890)