Deryan Creative Commons License 2014.08.02 0 0 1810

A koriánder zöldje a grúz konyha egyik gyakran használt fűszernövénye.

 

Először én egy babsólett szerű finomsággal ettem egy útszéli kis nemzeti étteremben Tbiliszi határában.

A babsóletet kis agyagszilkékben tálalták, melyhez tálcán frissen szedett petrezselyem zöldet, koriánderzöldet és gyöngyhagymát adtak. Kenyér helyett pedig kukoricazsömle volt egy tányérkára téve.

A finoman fűszerezett sólet mellé a zöldeket csak úgy szálazgatva mint a nyuszik, be kellett rágni.

 

Az a koriánder nem volt annyira poloskaízű, mert a szubtrópusi jellegű klímából adódóan a zöldek és a hagymafélék nem olyan intenzív aromájúak mint a mi éghajlatunk alatt (normál körülmények közepette). A zsenge zöldek, a kellemesen fűszerezett bab (lobio) ízét még ízletesebbé tették, amihez a kukorica lisztből készült zsömle nagyon jól illett.

 

A kukorica zsömle helyi, Grúziában termelt jellegzetes fehér kukorica lisztjéből vízzel s sóval készült s a vendéglő kemencéjében sütötték.

 

Ott ettem paradicsomból, uborkából, hagymából némi juhsajtszerűséggel készült salátát. Ebbe a petrezselyem mellé koriánderzöldet is tettek. A koriánder aromája kellemesen érvényesült ebben a salátában is. 

 

Szemes vörös babból készült babsalátába is apróztak a hagyma és petrezselyem mellé koriánderzöldet. Olaj helyett tört dióbelet használtak. 

 

Ez a három étel a mai napig kedvelt finomságaim közé tartozik. Néha, magamnak szoktam készíteni az utóbbi kettőt, mert rajtam kívül a háztartásban nemigen szereti senki.

 

A koriánder zöldjét vajas kenyéren is kedvelem ugyanúgy mint a petrezselymet.

 

Egy kis ízelítő a grúz konyhából:)

 

http://babramegy.blogspot.hu/2013/09/csodalatos-gruz-konyha-2.html

Előzmény: Törölt nick (1416)