Elmesélem viszont az egyetlen igazán rossz csehországi élményemet. Amitől nekem legalább jobb lesz, remélem. Mert tegnap kis híján felrobbantam. :)
Brnóba lényegében véletlenül kerültünk, Passauból indultunk, Písek, C. Krumlov, C. Budejovice, Plzen, Karlovy Vary, és akkor a térképről kiderült, hogy a legegyszerűbb Brnóban letáborozni a végén, onnan már sztráda van haza.
Az útikönyvben egyetlen mondat szerepelt, hogy itt látható Mies van der Rohe egyik emblematikus alkotása, a Villa Tugendhat, történetesen másfél saroknyira a szállodától. A turistáknak szánt leaflet is melegen ajánlotta, dicsérve szépségét. Tegnap reggel, az özönvíz elmúltával oda is siettünk. Már az gyanús volt, hogy két citromba harapott képű japánt láttunk a bejáratnál, a kapuk zárva voltak, a jegypénztárból kijövő alkalmazottak látványosan ránk se hederítettek, noha odabent látni lehetett egy csoport vonulását. Végül érkezett egy talpraesett lengyel, és addig hahózott befele, míg a büfés (!) megmutatta neki, hol lehet beszólni a kaputelefonon. Akkor derült ki, hogy rezerváció nélkül nem engednek be, ha fejre állsz, akkor se. A kertbe nem kevés pénzért beeresztettek (külön borzasztó kínos volt, hogy összevissza beszéltek az árról, és úgy kezeltek, mint valami csalót, amikor félreértettem, mennyit kérnek tulajdonképpen). De ez amúgy is hülye ötlet volt, mert a kertből be lehetett lesni a villába, így az ember pontosan tudta, miről marad le voltaképp. A szó legszorosabb értelmében drámaian szívfájdító élménynek bizonyult.
Idehaza néztem csak meg a neten, mi is ez: most már tudom, hogy egy hónapra előre (!!!) ajánlják a rezervációt. Mert hogy olyan borzasztó nagy a tömeg nyomása. Na ja... Heti öt nap óránként mennek a csoportok, és tényleg ott volt a két japán, a két lengyel, meg még mi is... Szörnyű lehet ez a hajsza.
Ami azt illeti, jártam Frank Lloyd Wright lakóházában, Gaudí legtöbb épületében, etc., de ott valahogy csak ki kellett várni a sort és bemenni. Ilyen pitlák szenyóságot csak az Alhambrában tapasztaltam, ahol délután már nem engedtek be és nem is adtak ki másnapra szóló jegyet, hanem melegen ajánlották, hogy menjen oda az ember reggel hétre, akkor még szokott lenni belépő... De az mégiscsak az Alhambra, ugye.
Na szóval, így nem láttam én ezt a csodálatos Bauhaus villát. Itt viszont ti is bejárhatjátok, virtulaice: http://www.tugendhat.eu/en/virtual-tour.html Egyébként a berendezésból láthatóan nem maradt semmi, hehe.