szölőszem Creative Commons License 2014.08.02 0 0 461

SzgazdaMa :A V 25/20 ból tudok adni,remélhetőleg gyökerest.A Líviát nem tudom megígérni biztosan,mert már nagyon sokan kértek.Talán simavesszőt igen.Térjünk rá vissza novemberben.

Továbbra is állítom,hogy nálam az itthon /hazánkban/ beszerezhető fajták minden szempontból rosszabbul

teljesítenek,mint a külföldi fajták/persze itt is van egy-két kivétel/.Nálam ami a hazai beszerzésű fajtákat illeti,folyamatosan jól teljesít:Esther,Néró,Kozma Pálné,Palatína,Pannónia kincse,Attila,Árkádia,Vostorg,

Coneglianó,Kardinal,Kosa,Japán izabella,Teréz,Téli muskotály,Moldova,itália,Hamburgi musk.Belüj orig.

Dabouki,Suvenír,Dunaw,Red globe,Vénusz,Rizomat.Az újabb magyar fajtákat most itt nem említem/Anita,

Sarolta,Anna,stb./

Pinotnoir777:Osztom Kulicz véleményét a rezisztens fajtákkal kapcsolatban.Szerintem nem sokan vannak,

akik legalább egyszer kétszer ne permeteznének.Így nem tudhatjuk,hogy a rezisztensek permetezés nélkül mennyire rezisztensek.Van egy francia szőlőfajta a Seyve Villard  melynek számmal nevezett egyedei nagyon

ellenállóak a gombás betegségekkel szemben.Ezt a tulajdonságát számos nemesítő felhasználta.Pl.a nemrég leírt V 25/20 /Regina/ egyik szülője is Seyve Villard /SV-12375/,Vagya Teréz egyik szülője is SV.Innen a rezisztenciája.Ezért érdemes a szülőket is figyelni,mert sokat elárul a fajtáról.