budai2 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 444

Attikáˇban én is érdekelt vagyok, mert idén késő tavasszal ültettem egyet.
Rossz helyre, mert csak részleges napot kap és ennek megfelelően gyengén fejlődik.

Legbővebb információt egy orosz nyelvű oldalon http://vinograd.info/sorta/bessemyannye/attika.html
találtam.

az ott levő szöveget google fordítóval lefordítottam és némileg lektoráltam, de a fordítás helyességében így sem vagyok teljesen biztos.

(Alphonse Lavallée x Sultana Fekete)
[Görögország, Michos Vassilos, Weininstitut Athén, 1979]
Szinonimák: Attica sidlis, Attika magtalan, Attiki
Attica (Attica) - magtalan szőlő korai érésű. Kidolgozta V. Mihos az Athéni Bor-intézetben.  (Görögország). Az oroszországi  Novocserkaszkban  augusztus közepén érik.  A rügyfakadástól a  teljes érésig 118-120 nap szükséges.  Növekedése átlag feletti. Fürtök nagyon nagyok, akár 30 cm hosszú, 0,6-0,9 kg, sűrű, nagy bogyó, súlya 4-5 g, ovális vagy hosszúkás, 25 mm x 19 mm, lila. Gyümölcshús kemény, ropogós, kellemes, semleges ízű. A héja egy kicsit vaskos, de anélkül, hogy íze fanyar lenne. Cukortartalma az érés során 16-18 ° Brix, savtartalma <5%. Érési idő nagyon korán, érik az első július Spanyolországban, Franciaországban - augusztus elején. Termésmennyisége (25 és 30 tonna / hektár). Szőlő kis súlyveszteséggel jól tárolható,   rothadás nélkül. Gombás barnulás jelenik meg a második héten. Magas szállíthatóság. Nem igényel kezelést gibberellinek. Erős növekedésű alanyra oltandó. az elterjedt alanyokkal jól összefér. Magas hozamú, ezért termésszabályozásra van szükség.
 Használata friss fogyasztásra.
 A fajta  a VITIS VINIFERA fajták szintjén ellenálló botrytisra, más gombás betegségekre. Téli takarást igényel.