budai2
2014.07.28
|
|
0 0
444
|
Attikáˇban én is érdekelt vagyok, mert idén késő tavasszal ültettem egyet. Rossz helyre, mert csak részleges napot kap és ennek megfelelően gyengén fejlődik.
Legbővebb információt egy orosz nyelvű oldalon http://vinograd.info/sorta/bessemyannye/attika.html találtam.
az ott levő szöveget google fordítóval lefordítottam és némileg lektoráltam, de a fordítás helyességében így sem vagyok teljesen biztos.
(Alphonse Lavallée x Sultana Fekete) [Görögország, Michos Vassilos, Weininstitut Athén, 1979] Szinonimák: Attica sidlis, Attika magtalan, Attiki Attica (Attica) - magtalan szőlő korai érésű. Kidolgozta V. Mihos az Athéni Bor-intézetben. (Görögország). Az oroszországi Novocserkaszkban augusztus közepén érik. A rügyfakadástól a teljes érésig 118-120 nap szükséges. Növekedése átlag feletti. Fürtök nagyon nagyok, akár 30 cm hosszú, 0,6-0,9 kg, sűrű, nagy bogyó, súlya 4-5 g, ovális vagy hosszúkás, 25 mm x 19 mm, lila. Gyümölcshús kemény, ropogós, kellemes, semleges ízű. A héja egy kicsit vaskos, de anélkül, hogy íze fanyar lenne. Cukortartalma az érés során 16-18 ° Brix, savtartalma <5%. Érési idő nagyon korán, érik az első július Spanyolországban, Franciaországban - augusztus elején. Termésmennyisége (25 és 30 tonna / hektár). Szőlő kis súlyveszteséggel jól tárolható, rothadás nélkül. Gombás barnulás jelenik meg a második héten. Magas szállíthatóság. Nem igényel kezelést gibberellinek. Erős növekedésű alanyra oltandó. az elterjedt alanyokkal jól összefér. Magas hozamú, ezért termésszabályozásra van szükség. Használata friss fogyasztásra. A fajta a VITIS VINIFERA fajták szintjén ellenálló botrytisra, más gombás betegségekre. Téli takarást igényel. |
|