kb. 20 éve teszem el így az uborkát. Még soha nem romlott meg. Illetve 1x mert a csemegéből csak az ecetet felejtettem ki, akkor mind 4 /7dl.es. /
Csemege uborka.
1. 7 dcl-es üveg. alulra kapor babérlevél bors.
belerakom a megmosott uborkát dugok még bele torma csíkot.
rászórok 2 teáskanál sót, 2 evőkanál cukrot 6 evőkanál 10 %-os ecetet
A vízcsapnál megtöltöm hideg vízzel, folpackot teszek rá, rá csavarom a tetőt, egy megfelelő méretű fazékba teszek egy tiszta konyharuhát, ráállítom az üvegeket, feltöltöm vízzel az üveg 3/4 részéig és felforralom addig míg az üvegekben lévő folyadék gyöngyözni nem kezd. Elzárom a gázt. és az edényre fedőt teszek, a vízben hagyom kiehülni felcímkézem és mehet a helyére.
Akár több évig is eláll, ropogós és nem túl édes.
Kovászos uborka./télire/
Mosás után még hideg vízbe hagyom az uborkát legalább 1 órát. Utána a szokásos módon előkészítem üvegekbe teszek
jó sok kaprot teszek mellé, felöntöm forró sós vízzel /1l + 1 evőkanál só./
Vagy kiteszem a szabadba, ha nem megfelelő a hőfok akkor megy a hűtő ládába teszek mellé 2 ásványvizes palackot meleg vízzel, amit reggel és este cserélek. evvel megoldom ha kehül a levegő, vagy ha éjszaka hűvös van már.
Ha megfelelően megérett 3-4 nap., kiszedem a kaprot kidobom, fazékba töltöm a levét /a legalját kiöntöm/. Az uborkákat hideg vízzel lemosom üvegeket kimosom visszarakom az ubikat, felforralom a levét, ráöntöm, pár perc múlva újra leöntöm újra forralom, ekkor teszem bele a mokkás kanál tartósítót, folpack, csavaros tető, így áll kihűlésig címke, helyre megy.
Eddig 2 évig állt el tovább nem tudom mi lenne, de mindig elfogy.
Nálam a nyári is így készül, kenyér nélkül, mindig szép tiszta a leve, jó ízű, lehet bele tenni fokhagymát aki szeret, szőlő levelet, fekete szeder, v. fekete ribizli levelet.
Persze itt nincs forralás, v. tartósító.
sokszor a nyárihoz se megfelelő az idő akkor jön a hűtőtáskás megoldás, mert ha leáll az erjedési folyamat és lelasúl akkor puhul meg az uborka.