Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1710

A cékla nagyon jól tárolható nyersen a pincében, több mint egy évig eláll.

Viszont savanyúságként csak akkor áll el sokáig, ha hőkezeled, vagy tartósítószert használsz.

Van aki úgy oldja meg a problémát, hogy csak annyit csinál, hogy 1-2 hét alatt elfogyjon, aztán jöhet a friss.

(Én azért szoktam inkább 15-20 üveggel csinálni egyszerre, mert a cékla festő színű, inkább többet csinálok egy alkalommal.)

 

Szóval a recept:

 

  A nyers megmosott céklát héjában megfőzzük. A főzési idő változó lehet, mi puhán szeretjük. Ezért én egy órán

keresztül főzöm, és a villa átszúrásával ellenőrzöm a puhaságot.

 (A zsenge céklát elég 50 percig-1 óráig főzni, de a tárolás alatt keményedik a húsa, az egy éve pincében tárolt céklát

már akár 2,5 órán keresztül is főzni kell, hogy ugyanolyan puha legyen.)

Megvárjuk míg langyos lesz, és leszedjük a héját (főzve könnyen lejön még kézzel, kés nélkül is.)

Ezután izlés szerinti méretű szeletekre vágom (én nem szeretem reszelve).

Üvegekbe töltjük, és megy a fő fűszer, az egész szemes fűszerkömény.

Sok,  7 dl-es üvegenként egy púpozott kiskanál. Fűszerkömény nélkül nem finom a cékla.

Majd felöntjük csemege felöntőlével.

A csemege felöntőlét a következőképpen készítjük:

 

2 liter vízhez kell 25 dkg cukor, 7 dkg só, és 2 dl 20%-os ecet.

 

Vagy:

 

2 liter vízhez kell 25 dkg cukor, 7 dkg só, és 4 dl 10%-os ételecet.

 

A csemege céklasaláta kb. 3-4 nap alatt érik össze az üvegben ( a szeletek vastagságától is függ).

Ha tárolni is akarod, akkor még tartósítószer szükséges bele, mert magától így hűvös vagy hűtött helyen csak kb. 2-3 hétig tárolható.

De ha hőkezeled az üvegeket, akár egy évig is eláll.

 

 

 

 

 

Előzmény: TINTUS (1706)