A cékla nagyon jól tárolható nyersen a pincében, több mint egy évig eláll.
Viszont savanyúságként csak akkor áll el sokáig, ha hőkezeled, vagy tartósítószert használsz.
Van aki úgy oldja meg a problémát, hogy csak annyit csinál, hogy 1-2 hét alatt elfogyjon, aztán jöhet a friss.
(Én azért szoktam inkább 15-20 üveggel csinálni egyszerre, mert a cékla festő színű, inkább többet csinálok egy alkalommal.)
Szóval a recept:
A nyers megmosott céklát héjában megfőzzük. A főzési idő változó lehet, mi puhán szeretjük. Ezért én egy órán
keresztül főzöm, és a villa átszúrásával ellenőrzöm a puhaságot.
(A zsenge céklát elég 50 percig-1 óráig főzni, de a tárolás alatt keményedik a húsa, az egy éve pincében tárolt céklát
már akár 2,5 órán keresztül is főzni kell, hogy ugyanolyan puha legyen.)
Megvárjuk míg langyos lesz, és leszedjük a héját (főzve könnyen lejön még kézzel, kés nélkül is.)
Ezután izlés szerinti méretű szeletekre vágom (én nem szeretem reszelve).
Üvegekbe töltjük, és megy a fő fűszer, az egész szemes fűszerkömény.
Sok, 7 dl-es üvegenként egy púpozott kiskanál. Fűszerkömény nélkül nem finom a cékla.
Majd felöntjük csemege felöntőlével.
A csemege felöntőlét a következőképpen készítjük:
2 liter vízhez kell 25 dkg cukor, 7 dkg só, és 2 dl 20%-os ecet.
Vagy:
2 liter vízhez kell 25 dkg cukor, 7 dkg só, és 4 dl 10%-os ételecet.
A csemege céklasaláta kb. 3-4 nap alatt érik össze az üvegben ( a szeletek vastagságától is függ).
Ha tárolni is akarod, akkor még tartósítószer szükséges bele, mert magától így hűvös vagy hűtött helyen csak kb. 2-3 hétig tárolható.
De ha hőkezeled az üvegeket, akár egy évig is eláll.