vízbe mártott test Creative Commons License 2014.07.17 0 0 8570

Ezt Facebookról loptam:

Sisakot kapunk és védődzsekit, egy tűzoltó mögött megyünk a kapu felé. Azt mondják, a harmadik emelet teljesen leégett, de Eszter látni akarja a lakását és én nem akarom lebeszélni róla, ennek így kell lennie. A bejáratnál barátságos arcú, copfos, védőruhás pali várakozik. Ő a statikus. Hová menjünk, kérdezi. A harmadikra. Tűnődve néz, biztos ezt akarják? Biztos. Akkor mögöttem.jönnek, mondja.

Beérünk az udvarra, a statikus folyamatosan beszél. Mindig mögöttem jönnek, jobbra-balra nem lépnek, azt csinálnak, amit én mondok. Hangjában semmi parancsoló nincs, kijelentő módban beszél, kedvesen, derűsen. Felérünk a harmadikra. A lift előtt megállnak, most csak én megyek. A statikus megy, a folyosó kijáratnál megáll. Utasítja a tűzoltónkat, hogy csáklyával verje le a levegőben lógó elüszkösödött 300 kilós gerendát. A tűzoltó nem boldogul vele, a statikus besegít, együtt leverik.Itt várnak, csak én megyek, a folyosón a nyakukba eshet bármi, most már jönnek, de csak a lábam nyomában. Megyünk. Nem is statikus ő, hanem sztalker, csak épp nem a Zónába megyünk. Vagy mégis?

A folyosón körbenézünk. A tető teljesen leégett, a harmadikon elszenesedett faroncsok és azonosíthatatlan romok mindenütt. A nap már nem süt be, mert sűrű pernyeeső szitál, a padlásszinten még gerendák égnek, füst, és a legborzalmasabb, néma csönd van. Ezt a csöndet soha nem felejtem el. Eszter.folyamatosan képeket csinál, ami jó jel, talán nincs teljesen összezuhanva, szerintem én szarabbul vagyok. Itt megállnak, csak én megyek, itt már minden potyog. És lőn. Nagy robajjal omlik le az égett fa, de szerencsére a folyosó túloldalán. Az Eszter lakásához vezető átjáróban a tűzoltó megint lever valamit. Ott várnak, nem mozdulnak, ha ez a magukra esik, nyomorékok lesznek.

Sztalker Eszter lakása előtt áll. Szóval Idejövünk? Ide. 
Bemegy,körülnéz, kijön. Erre jönnek, de csak lassan, most a belengő fémlemez alatt 3 másodperc alatt átfutnak, ajtóban megállnak.

Sztalker két lépést engedett belépni, de azt láttuk, hogy semmi nem maradt. Vastagon álló fekete hamu, és a födémet áttört, még parázsló gerendák szerte-széjjel. Egy színes, műanyag teafűtartó doboz, egy fakalapács, egy nagyméretű, füles kerámiaedény és egy önálló asztallapocska, legalább is én annak néztem. Ezeket találtuk. Elhoztuk. Eszter még kivette a hátsólépcső ajtaja zárjában tegnap felejtett kulcsát.
Visszafelé már gyorsabban jöttünk. A ház meghalt.