szölőszem Creative Commons License 2014.07.11 0 0 355

Juhosttt:A Vostorgot nem annyira keresik,pedig ahogy korábban írtam egy nagyon "srapabíró"szőlőfajta,ami itt a dél-Alföldön már aug.elején beérik.Érdekes,hogy ugyanez a fajta É-Dunántúlon csak aug.20 körül érik.Ebből a fajtából és a Horthy M-né ből is tudok majd küldeni neked gyökerest vagy simát.Természetesen ingyen.

/csak a postaköltség terhel/.Cserébe nem kérek,mert nincs helyem már.Csak úgy tudok új fajtát ültetni,ha valamelyiket kiselejtezem.

A Horthy Miklósnéról annyit kell korrigálnom,hogy nem Kocsis Pál nemesítette,hanem

Mathiász János.Sajnos az idén Őt is megcsapta a lisztharmat szele egy kicsit,tehát amit leírtam róla korábban hogy betegség ellenállása az átlag felett,az a lisztharmatra nem vonatkozik.

Figyelmedbe ajánlom még az Árkádiát,ami szerintem egy elég jó fajta korai,és a betegségeket is jól tűri.

Tavaly ültettem egy rózsaszín változatát,úgy hívják,hogy Árkádia rozova.

A vosztorgnak is van rózsaszín változata Vostorg kraszníj.Nálam tavaly rosszul termékenyült a virágzáskori hideg,szeles idő miatt,ezért nincs róla fényképem,és tapasztalatom.Az idén viszont nagyon jól indult.

Az Éva nálam nem hozta a formáját.Már hatodik éves.Tavaly hozott először egy kis fürtöt.Valószínű,hogy rossz klón.Fajtagy írt róla bővebben tőle kérhetsz vesszőt.

Szerinte sem egy bőtermő fajta.

Az oltványosokra visszatérve szerintem ahhoz nem kell állami engedély,hogy milyen fajtákat forgalmazzanak.Ahhoz viszont kell,ha valaki szőlő-vagy faiskolát akar létesíteni,és ezt szigorúan ellenörzik is/vírusmentesség miatt/.

Több olyan hazai szőlőiskolát tudok,aki nagyon sok külföldi fajtát árul,de ezek nem a

tetszetős,nagybogyójú,muskotályos modern,új fajták

Most jut eszembe,hogy szíves figyelmedbe ajánlom még a Nagyezsda AZOS fajtát

amitről már korábban írtam.