Sti 100:Az e-mail címem azért nem publikus,mert csak hétvégén vagyok számítógép
közelben,hétközben egy távolabbi településen "dédelgetem" a szőlőimet.Kb.20-30
levelező partnerem van + a külföldiek.Így a hétvégém eléggé leterhelt.Azt meg nem akarom,hogy ne válaszoljak az e-mailokra,mert az beképzeltségnek,inkorrektségnek
tűnne.
Azt írod:"mi lenne ha párat átoltanék,és jövőre tovább oltom".Szerintem ezzel az idén már elkéstél.Nem vagyok az oltásban túlzottan járatos,talán Ali-bát kérdezd
ez ügyben.A zöldbe fás oltást is már be kellett fejezni,mert a vesszője nem érik be.
A hagyományost meg tavasszal szokták elvégezni.Mint már írtam max.1 db. gyökeres
Líviát tudok adni,de az sem biztos,mert az eredést még nem néztem meg.Akkor csak
sima vesszőt tudok adni ősszel,vagy tavasszal.Az a baj, hogy nagy a "sorbanállás",
viszont csak egy tőkém van belőle,abból pedig nem sok vessző nyerhető.
Amit leírtál a szőlő területedről az egy alföldi ember számára egészen elképesztő.
/olyan meredek,hogy állva szeded a gazt/.Ez az egész dolog több kérdést is felvet:
Mért akarsz ilyen nagy mennyiségben csemegeszőlőt termeszteni?Talán értékesíteni akarod?A saját fogyasztásra túl soknak tűnik.Ha bort akarsz szűrni,mért nem borszőlőben gondolkodsz?
Nem tudom,hogy az öreg tőkéid saját gyökerűek,vagy alanyra lettek oltva.Ha át akarod oltani,nem mindegy hogy milyen az "alap"Pl.ha a Csaba gyöngyébe akarsz átoltani egy másik fajtát/ami nem egy erős növekedési erényű/,nem ugyanazt az eredményt kapod,mintha egy erős növekedési erényűbe oltod/pl.Palatína/,vagy alanyba.
Végezetül az a legnagyobb probléma hogy nem ott laksz,ahol a szőlő van.A Pölöskei,meg a Lívia sem teljesen rezi szerintem olyan szőlő nem nagyon van,amit
egyszer-kétszer ne kellene megvédeni.Ha nem vagy a közelben,nem tudod mikor van az egyszer-kétszer.