Törölt nick Creative Commons License 2014.07.11 0 0 1589

tegnap sikerült megideologizálni miért is illik ebbe a topicba a slambuc elkészítése, és milyen igaz

a krumpli saját, a lebbencstésztát mi csináltuk saját tojásból( na nem abból)  a szalonna korábban szintén az udvarunkban szaladgált, csak akkor még volt 4 lába stb. stb.

ha jól sejtem lesz egy-két vélemény, ami erősen eltér majd az általam leírtaktól, de ez végül is nem probléma

maga a kérdés sem egyszerű, keverednek a fogalmak, slambuc, öhöm, öreglebbencs

ebbe bele se mennék

egy biztos, hogy mi így készítjük már vagy 40 éve, és a hortobágyi pásztorok is hasonlóan( mármint korábban is)

szóval slambucot csak vasbográcsban lehet készíteni, de ezt már tegnap is írtam, ui. maga a technológia nem is tenne mást lehetővé, lehet nyilván zománcosban is csak az nem slambuc

és kell hozzá egy speciális kanál, a slambucfőző kanál, enélkül felesleges elkezdeni az egészet( ha ezzel kapcsolatosan lesz kérdés, akkor majd a kanálról csinálok képet, ilyet nem lehet boltban vásárolni, hanem a mesterember elkészíti, na nem magamra gondoltam)

szerintem a az én kanalam idősebb, mint én, szóval nem egy mai darab

a bográcsot vagy 3 éve vettem 8 literes, és csak slambuc főzésére használom, bár ez nem kell, hogy kötelezően így legyen

ez a méret éppen jó, ezt még megbírom 1 kézzel forgatni, mármint a benne lévő ételt...bár így is másnap a csuklóm

az étel végtelenül egyszerű, sós fehér szalonna apróra kockázva, kisütve, bele az apróra vágott( esetleg karikázott) ókrumpli, ez lényeges, nem új burgonyából készítjük, némi só, dobok bele egy fej hagymát, egy ceruzapaprikát, és nem is kell több fűszer, és némi víz amikor a burgonya megpuhult, akkor a lebbencstésztát apróra tördelve a krumpli tetejére rakjuk, nem keverjük még össze semmiképpen, némi víz, hogy a tésztát ellepje, és megfőzzük a tésztát, közben vigyázzunk nagyon ne ragadjon le bár a slambucnál ez nem baj, hiszen a lepirult, pirosas része a legfinomabb, amit ugye a speciális kanalunkkal tudunk felkaparni

amikor úgy látjuk a tészta megpuhult, kanalunkkal összekeverjük, jól felkaparva az alját, és az oldalát is erősen megkaparjuk a bográcsnak, aztán lehet próbálkozni a megfordítással, ha nem elég zsíros, vagy sok még a víz, akkor nem fordul meg a bográcsban, akkor csak rázogatjuk még egy ideig, de aztán eljön a forgatás ideje, és a legenda szerint ezt 32-szer kell megtenni, kapunk egy gombócot, ami szép pirosasra pirult, aztán megesszük pl. koviubival, na ennyi

de jó is lenne, ha ez ilyen egyszerű lenne:)................