Biztos vagyok benne hogy alu bográcsban készülhet a legjobb étel a világon és nem is ég le.
(Az alu talán az egyik legjobb hővezető a világon, többszörösen jobb a hővezetési együtthatója a vasnál vagy acélnál.
És a közhiedelemmel ellentétben még a réznél is jobb. A réznek is nagyságrendileg nagyon jó a hővezetése (szintén talán a legjobb az alu után),
az elektromos vezetőképessége jobb az alunál.
Sok gyártó ki is használja ezt. Pld: Az az inox lábas, amiben minden leég:
Vagy saját:
Illetve az az inox lábas, amiben semmi nem ég le:
A különbség a lábas alján látható több rétegű lemez, amelyben két inox réteg között egy vékony alulemezt helyeztek el,
ami szétteríti a hőt, egyenletes meleget biztosít, így az étel nem ég le.
Ha kinagyítjátok a képet, láthatjátok a különbséget.
Amiért mégsem használunk (nem is árulhatnak)m alu lábasokat-evőezközöket, az az, mert az ecetsav és más szerves gyenge savak is
(citromsav, almasav, stb) enyhén oldják az alut, és ez (állítólag hosszú távon) idegrendszeri megbetegedést is okozhat.
Ezért tiltották be a nagymamáméknál még használt alu evőeszközöket.
Tehát már alu bográcsot én nem használnék.
Tehát az alu lábas egyenletesen melegszik mindenhol, mert olyan gyorsan vezeti a hőt.
Az acél vagy vas lassabban vezeti a hőt, ezért egyik helyen odakozmálhat, másik helyen pedig épp hogy fő....
Az öntöttvas hővezetési együtthatója valóban jobb a sima vasnál, de az alut és a rezet meg sem közelíti...
Ilyen szempontból viszont akkor mégiscsak adnék egy esélyt a réz bográcsnak...
(Persze nekem nincs, és még nem is próbáltam.)
De az aluval ellentétben a réz már félnemes fém, és nagyon kevés sav oldhatja, a főzésnél
keletkezhető szerves savak semmiképp, maximum a rendkívüli erősségű ipari savak (salétromsav, királyvíz...)
Viszont nagyon jól vezeti a hőt.
Kár hogy nagyon drága, és -valjuk be őszintén, ennek is elég vékony a falvastagsága....
De berozsdálni nem fog...
Ha valakinek van réz bográccsal tapasztalata, megírhatná...
Mielőtt egy újabb fölösleges és drága , be nem válló kiadásba verem magam...
Vagy a legjobb bográcsot szerzem be , ami csak létezik a világon... (?)