neduddgi(én) Creative Commons License 2014.07.10 0 0 1561

Nekem három különböző méretű zománcozott van. Soha semmi nem égett még le benne, de ez szerintem nem attól függ, hogy milyen a felülete. (Inkább attól, hogy jut-e a vörösborból a pörköltbe is...)

Volt vasbográcsom is, de megette a fene. Pontosabban a rozsda. Nyilván nem kezeltem kellő alapossággal, mert van ismerősöm, akinek évtizedek óta megvan a vasbográcsa, és hibátlan. Az inoxot nem ismerem, és az ismerőseim közül sincs senkinek. Rezet biztosan nem használnék. Szerintem nem véletlen, hogy a kora-bronzkor óta nem nagyon használnak rézedényeket a konyhában...

 

Mindegyik bográcsom hagyományos "pásztorbogrács" alakú. A hallé is hibátlanul megfő benne. (Szégyen, nem szégyen: nálunk a zasszony a halfőző mester...)

Nagy Hohó ex-kollégám esküdött rá, hogy teljesen más íze lesz, ha a lapos fenekű halfőző bográcsban készül, meg is ideologizálta mindenféle belső áramlási tulajdonságokkal, meg gőzvisszaforgatással, meg efféle hókusz-pókuszokkal. Én meg ráhagytam, aztán inkább többféle méretűt vettem, mint többféle alakút. Eddig nem bántam meg.

Előzmény: TINTUS (1548)