Pumba84 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 1023

Az alábbi kérdéssel fordulnék hozzátok:

Kb. egy hónapja zöldoltással oltottam át a szőlőlugasom egyik tőkéjét, 2 oltás sikerült, az egyiknél a nemes rügye az alany rügyével átellenes oldalon van, a másiknál pedig 90 fokkal elforgatva. A 90 fokkal elforgatott jobb helyen van és vastagabba van oltva, ennek megfelelően valamivel jobban is fejlődik mint a másik.

Az lenne a kérdésem, hogy ha már megfakadt az oltásom számít-e, hogy az merőlegesen vagy rendesen van beoltva, mivel több helyen is azt olvastam, hogy a nemes rügyének az alany rügyével átellenes oldalán kell lenni (normális állásban is így állnak a rügyek). Mivel a szőlő keresztmetszete nem szimmetrikus alakú, nem tudom, hogy a derékszögben oltás okoz-e később a szőlőnél valami tápanyag szállítási vagy akármilyen problémát.

Ahogy már említettem merőlegesen oltott jobb helyen van és erősebb, ezért ha lehet azt hagynám meg jövőre, de nem szeretném, hogy ez később problémát okozzon, szerintetek lesz később belőle gond? Ti melyiket hagynátok meg?

utóirat:

Érdekes hogy különböző netes cikkekben azt írják, hogy a rügy átellenes oldalra kerüljön, a Jeszenszky könyv ugyan nem tesz említést a rügy állásáról, mégis a zöldoltásnál illusztrált képnél merőlegesen van belehelyezve a nemes. Nektek mi a véleményetek?

kép a Jeszenszky féle könyvből, a zöldoltást illusztrálva