holló Creative Commons License 1998.10.14 0 0 121
Guga!

Vannak témák ami annyira egyéni megitélés alá tartoznak, hogy igazán nem akarok leragadni velük. Ilyen a T.Károly szavahihetősége is. Szerintem mindenki beszélhet hülyeséget és meg is teszi, számomra nincs fehér vagy fekete. Neked viszont lehet, ha gondolod.
Nagy Frigyes szerintem csak arra figyelmeztette a gazdákat, hogy lehet spekulálni és akkor úgy érezte, hogy kell is. Biztatott, de talán nem jött be...

Különben jó lenne ha szembesülne vele mindenki: lehet ma Magyarországon spekulálni (ez nem volt mindig így), de ez kockázatos. Van egy olyan érzésem, hogy amikor '97-ben bejelentették az idei garantált árakat, akkor a békési gazdák azt mondhatták: "inkább felégetem, de ennyiért nem adom...", persze akkor majd dupláját igérték érte. Vagyis aki akkor nem jelentkezett, az spekulált egy nagyobb nyereségre és bizony ez nem jött be. Most azért fenyegetett a gabona tűz, amennyiért már tavaly beigérték, csak micsoda különbség a kettő között.

A tsz-ek hatékonyságával óriási baj volt, baj van és már nem sokáig lesz, mert vagy megoldják a problémát, vagy nem lesznek tsz-ek. Lehet, hogy gazdasági erejével lehet ezt egy kicsit tompítani, de óriási probléma, szerintem. Nem akarlak untatni, sorolhatnám a trükköket amivel csapolják a közös vagyont... Én ma is ezt látom, itt élek, elég csak az ablakon ki néznem... Itt vásárolhatsz 100 forintért gázolajt, féláron motorolajt, és még sok mindent, áááá Te ezt úgysem hiszed el.

A mezőgazdaság résztvevőinek szolidaritása nem szociális eredetű, nem arról szól, hogy mindenkinek jusson valami, hanem arról, hogy akit váratlan, jelentős kár ér (belvíz, jég, aszály), azt át kell segíteni a csapáson.
Azután van még itt több apróság, amit alig értenek a városlakók: nem minden földterület jövedelem termelő képessége azonos, vannak jobb és rosszabb földek. Mondj egy példát, amikor ezt figyelembevette az agrár kormányzat!!
A tsz földek kimérésekor a beszámított kárpótlási jegyeket a gazdaságok és nem az állam kapta meg. Ha ez nem így lett volna, akkor ma már alig lenne miről vitatkozni a tsz-ek jelenéről. És ezt az Antall kormány valósította meg, azt vette el a tsz-ektől ami nem illette meg, viszont mégis kifizette. Emlékezz csak minden hó 10-e táján mennyit esett a kárpótlási jegy a tőzsdén, hiába a tsz-ekl fizetés napjára lehetett spekulálni!

TÁMOGATÁSOK: csak az kaphat támogatást, aki spekulatív tőkét nem kockáztat, ez minden országban így van és így lesz nálunk is. Nincs másik kormány, aki megengedné, hogy csendestársakat pénzeljen nagyvonalúan, márpedig a mai gazdaságok televannak ilyenekkel kb 2/3-ukat csak a részesedésük érdekli, semmi más viszonyban nem állnak.

Mond ki kulákozott itt? Én vagy valaki más? Egyáltalán azok akik a parasztigazdaságot, a földmunkásokat védelmezik? Vagy azok akiknek az fáj a legjobban, hogy a mai tsz-ek már nem élvezhetik a szószerint ÖSSZERABOLT földeket?

Vannak szavak amivel csínján kellene bánni, mert Neked csak történelem óráról lehet ismerős a "kulák" szó, de vannak akiknél tragikus családi örökség, emlék.