Árban az YDP-142-es olcsóbb valamivel, de ha a kettő között szeretnél választani, akkor szerintem egyértelműen inkább az MP10-eset válaszd, kipróbáltam mindkettőt. A Kurzweil tudásban jobb, a hangszórói erősebbek, a billentés nekem különösen tetszett, rengeteg hangszín, nagyobb hangszer, számítógéppel összekötve több lehetőség. Én egyedül a hangszínén vaciláltam, egyértelműen zongorahangja van, de én spec. merőben mást akartam, mint az igazi hangszeremé, nekem picit éles, de ez tényleg igazán ízlés dolga. Az eladót kérdeztem a Hitspace-nél, hogy volt-e vele probléma. Ő szervizeli is, de mivel új modell, még nem jött visszajelzés, hogy gond lenne vele. Náluk 3 év garancia van. Szerintem egyértelműen komolyabb hangszer az MP10-es. Precizitásban viszont a japán hangszerek talán megbízhatóbbak (a Yamahák tartják is az árukat), ezért vacilláltam én is, de tudom, nem szabad ennyire előítéletesnek lenni. Jó hangszer ez!
Én az YDP-162 nagy testvérét vettem meg tegnap, nálam fontos volt, hogy legyen normális hangszórója, billentése és nekem tetsző hangszíne.
A DGX650 és a YDP-142 között ugyanaz a mechanika (GHS), viszont a DGX650 a zeneszerzés, haknizás, számítástechnikai terén egyértelműen viszi a prímet. Ár/érték arányban mindenképpen elgondolkodtató.
Pedállal kapcsolatosan a 3 pedált kb. 20 év klasszikus zongorázás után el kell mondjam, hogy mindig 1-et használtam, a bal oldalit összesen 2 db első sorához, de nem volt jelentősége, a középső pedál pedig misék, stb. játszásakor lehet esetleg érdekes. Tehát nálam bőven elég volt az egy pedál. Egyébként lehet kiegészítésként venni állványt, abba plusz belevenni 3 pedált.
Ha kezdő a leányzó, akkor fontos, hogy természetes legyen a billentése és megszeresse a zongorát. Nem tudom mennyire érdekelné később a hangszínek, zeneírás, játszadozás az akkordokkal, stb., mert ha erre semmi affinitása nincs, akkor kiesik a DGX650, felesleges, de ha igen, akkor még nagyobb kedvet csinálhat neki. A kislány is próbálja ki őket, és a boltban lévő eladókkal is játszassatok.
Nekem még a Kawai hangszerek hangjai is nagyon bejönnek, gyönyörűen szólnak.