A sok hallomásból származó infó és elméleti értekezés mellé leírnám az én tapasztalatomat.
Eddig már két szezont nyomott le a kútvizes hűtőrendszerem. Sokat kísérleteztem vele és módosítottam rajta, hogy a lehető legjobb hatásfokkal működjön. Mostanra a rendszer cirka 15 -ös jóságfokkal működik és nem kerül vagyonokba a megvalósítása.
A 14°-os vizet kb. 4-5m munkapontú kútból veszem.A primer szivattyú jelenleg egy pedrollo PQ60 3~, 23Hz-en, frekiváltóról járatva***. A víz először egy ipari hűtő kondenzátorából készített levegős hőcserélőn megy keresztül. Ez szárítja a bejövő szellőző levegőt. A víz itt felmelegedik 16°-ra, majd megy egy ordenáré lemezes hőcserélőbe, ahol 21-22°-ig melegszik fel. Ezután a víz kifolyik a kertbe, ott árasztásos öntözést végzünk vele. A lemezes hőcserélő szekunder körén falhűtés történik (tetőtér ferde falak). A hűtővízet egy hagyományos grundfos 25-60 keringeti legalacsonyabb fokozaton.
A primer körben a szivattyúnak 0,2-0,3bar nyomásesést kell legyőznie 300-350L/h térfogatáram mellett. Fogyasztása 50W. A keringető 40W-ot eszik. Vezérlésre elmegy 10W, a szellőző eszik 20-at, tehát 120Wh befektetéssel viszek ki a házból 2kWh energiát.
A terület amit öntözünk egy füves, kb. 200m2-es kert, agyagos homokból, a múlt évi kánikula végére azért eléggé telítetté vált. Viszont, senkinek nem volt olyan szép zöld gyepe a környéken.:-)
A jó hatásfok titka, hogy nincs fojtás a rendszerben. Nincs keverőszelep, szórófej, csak a csupasz csővég. A páralecsapódást a szellőző levegő hűtésével tudom elkerülni. Ez dupla haszon, mert egyúttal a hűtővíz is előmelegszik a kellő hőfokra.
***Eredetileg egy 1~ PQm60 nyomta a vizet 50L-es tágulási tartállyal átfolyó vízmennyiségre kapcsolgatva (100-500L/h átlag 300). A fogyasztása átlagosan 45W volt. Utána váltottam frekiváltóra. Bár a fogyasztás nem csökkent (sőtt), de műszakilag szebb megoldás.
T.