Hi Decca! Azért azok a trafók annak idején leverték a Lundhal trafókat, és ezt vagy 25 ember szavazta meg. Egyébként én nem mondtam, hogy a trafód rossz, csak nekem nem tetszik. Azt meg ne feledd el, hogy attól még hogy a mérés jó, -legalábbis amit tudunk mérni- még nem biztos, hogy jól szól egy erősítő. Pl a haverom ARCjének, de az én koppincsomnak is a frekije -0,8dB 20kHz-n, mégis azt mondom, hogy az ARC lever több millás AN SE erősítőket. Egyszerűen azért, mert magától érthetően, nagy lélegzettel, több nagyságrendel kissebb torzítással zenél. Ezért hagytam fel én is az SE erősítők építgetésével. Pedig 300B-ből volt vagy öt, köztük PSE is, és különböző csövekkel. Ezek a csövek még mindig zenélnek itt néhány barátunknál.
Más.
Azt, hogy egy trafó hogy szól, az nem attól függ, hogy kijelentem, az amorf vasas a legjobb. Ráadásul mindkettő! Miért? Valami indok? Azonkívül, hogy drága amorf. Én megpróbáltam elmondani, de jó szokás szerint egyből nekem estek itt olyanok, akik még lehet életükben max 1, vagy még annyi erősítőt sem készítettek. Valaki itten mdB-el próbál cáfolni. Talán barátunk nem hallott még a fázisátvitelről, ami szorosan összefügg a Bode diagrammal. Nem tudja azt, hogy nem a fél dB-s esés miatt fog máshogy szólni valami, hanem az miatt, hogy ez mekkora fázistorzítást okoz. Ugyanis ennek nagysága meghatározza azt, hogy egy készülék szinezetlen autentikus hangon tud-e megszólalni. Esetleg azon is elgondolkodhatna, hogy ezen fázisbeli viselkedés a frekisáv mely részén okoz észrevehetőbb problémát. Ott, ahol az alaphangok eggyütt fordulnak elő a felharmónikusokkal, vagy 12-15k felett, ahol már a hangszereknek csak felhang tartományuk van. Mégis mit gondol, hogy egy trafót +-3dB-s hangfalon hallgatva meg lehet hallani a frekvencia átvitel anomáliáit? Mert ha ezt gondolja, akkor hozzászólását úgy veszem, hogy egy laikus írta, aki gondol azt, amit akar. És persze bízom benne, hogy mivel ő nem tud kimenőt tekerni, de még annak tulajdonságait értelmezni sem. akkor majd egyszer velem tekertet.