dys-cus Creative Commons License 2014.06.16 0 0 707

Kicsit megkavarom a hifi állóvizét.

Én úgy látom, hogy mindenki kicsit beszűkülten szemléli a méréseket. A 20Hzes átviteli határ vizsgálása egy baromság, mert nem ad egyértelmű képet a mélyek minőségéről. Ezért sajnálom, hogy csak a dyscus trafóról van fent 1W-on felvett görbe a másik fórumon. Ha valaki figyelmesen meglesi a görbéket, akkor láthatja, hogy vannak trafók amelyek átvitele már 400Hz-től elkezd esni, és van jobb trafó, amelyik csak 100Hz-től,és van a legjobb, ami csak 40-től. Ez a tény nyilvánvalóvá teszi a basszban való különbség okát. Tehát egyszerűen fogalmazva nem a hagyományos vas dúsítja fel a mélytartományt (ami ugye torzítás) hanem a trafó minősége mindenestől megszabja az alsó átviteli sáv lefutását. Érthető okokból nem beszélhetünk hasonló auditív minőségről akkor, ha az egyik trafó több mint 2 oktávval lentebb kezdi beszüntetni a mélyhangok sugárzását, mint a másik. Az egy dekádos verzióról most nem is beszélek. Mellesleg ez a különbség kihat a fázistorzításra is. Nem kicsit, hanem nagyon. Ez azt jelenti, hogy kevesebbet fog a hangon szinezni az a trafó, amelyiknek a jól hallható sávban kissebb a torzítása. Lehet, hogy a másik "szebb" hangú, de minek, ha a hangninősége meg sem közelíti a valóságos hangszer hangokat. Márpedig ez sokat jelent a jelenlét érzet megalkotásában. Még senki nem kérdezte, hogy szerintem melyik trafó volt a legjobb, pedig megígértem, hogy elmondom, ha valaki kérdezi. Most megteszem.
A teszten az első sorban ültem. Rajtam kívül még hat barátunk is ott ült. Jó volt látni, hogy feszülten figyeltek a nüansznyi különbségekre is, úgy hegyezték fülüket, mint tigris az őserdőben. Ezt onnan tudom, hogy én nem a hangra figyeltem elsősorban. Hanem őket néztem. A zenét már unta mindenki, de azért mozdulatlanul figyeltek szakavatott barátaink. És egyszer csak egy trafó csere után a feszült figyelem megszűnt, s azt láttam, hogy az emberek kezükkel, lábukkal elkezdenek ritmust dobolni. Nos ennek a trafónak volt jó a jelenlét érzete, mert a tudat alatti nonverbális jelrendszer boldogság érzetet jelzett. Valahányszor ez a trafó került sorra, az üzenet mindeg csak ekkor, és csak is ekkor volt pozitív. Gondolom mindenki kitalálta, hogy ez melyik kimenő volt. Ti melyiket építenétek be? 

Húúúú! Mit kapok én most! :o)