szuromia
2014.06.11
|
|
0 0
664
|
Nem értek hozzá, csak két éve vettem az első olajfát, aztán tavaly a párját, de nálam a következőképpen viselkedtek eddig. Mikor meghoztuk, átültettük a bolti 17-es cserépből egy 40-esbe, a vizet nem sajnáltuk tőlük és hetente kapják a tápoldatot. Átültetés után a rajtuk lévő bogyót pár kivételtől eltekintve eldobták és valami elképesztő korona növesztésbe kezdtek. Az "öreg" első télen még nem itthon telelt, a kertész visszametszve, gyakorlatilag levél nélkül hozta meg tavaly tavasszal. Aztán ugyanazt kapta, mint előző évben, szépen besűrűsödött a koronája, de növesztette is jócskán a vékony ágait, ahogyan a párja is, de csak minimális virág volt rajta. Télen mentek a garázs végében összedobott telelőhelyre, ahol napi 10 órát kapták a mesterséges napfényt, a hőmérséklet meg valahol 2 és 6 fok között volt. Meg is maradt minden levelük, csak a fény volt egy kicsit sok, mert néhány levél félig megégett, jövőre kevesebbet kapnak. Kiköltöztetéskor ismét határozottan visszametszettem a nyurga ágakat (egy szezonban kb 20-40cm-t nőttek). Mostanra mindkettő csordultig van virággal, az "öreg" kb egy héttel van lemaradva a másiktól virágzásban, de szerencsére van köztük átfedés. Az illatuk messziről érezhető visszafogott citrusos-bodzás kellemes parfümillat. A porzásra ecsettel rásegítettem, sőt, mikor láttam a fiatalabbik előnyét, még gyűjtöttem is róla virágport, amit később a másik megkapott. :) Igazából nem a bogyó miatt vettük őket, csak a hangulat kedvéért, de hátha lesz belőle valami. |
Előzmény: Gábor 35 (663)
|
|