az igazat megvallva nem is tudom milyen meggyből csináltuk a levet, valami nagyon korai fajta( talán Meteor), a szemek már nagyon érettek voltak és sajnos nem túl nagyok, de ez ebben az esetben normálisnak tűnik
némi tornamutatvány után, ami szintén nem volt egyszerű( tavaly leestünk a fáról, azóta is fáj a vállam)
leszedtünk egy 12 literes és egy 10 literes vödörnyi termést, ezt csak a mennyiség érzékeltetése végett írom le, kimagvaltuk, kidobtuk a rosszakat, a levelet, a szárat, így kb. 5 liternyi hulladék keletkezett, kilóra nem mértük meg a megtisztított alapanyagot, mert nincs jelentősége, azaz kb 17 liter térfogatú meggyünk volt ekkor, leturmixoltuk és
feltettük 2 nagy fazékba, kinek mekkora van, de ugye számolni kell a habbal is és közben még vízzel is hígítjuk hiszen az üvegbe valahogy bele kell önteni, aztán mg majd kiönteni a pocikánkba :)
hát az édesítés ízlés kérdése, víz is van benne, kb a meggylének a harmada-negyede, tartósító pedig kb tíz liternyihez egy fél csapott kávéskanál nátrium-benzoát ( elvileg elállna anélkül is)
felforraljuk, a tetejére feljönnek a rostok és hab is, habot leszedjük rostok maradnak a fazékban hiszen rostos levet főzünk vagy mit is, ekkor tesszük bele a tartósítót, jól elkavarjuk, de ahogy írtam ez elvileg elhagyható
aztán megy az üvegekbe, aztán futólépésben a külön ere készített dunsztoló dobozokba, 2 nap múlva címkézés, aztán ennyi
ebből az adagból amit írtam 54 üveggel lett, ugye egy üveg 3dl így szorzunk osztunk lett nekünk 16,2 l ivólevünk