Köszönöm a gyors replikát!
Közben én is kutattam és választ kaptam a kérdésre pont Tőled, amikor 6 éve ugyanezt a témát tárgyaltad egy létrára nem szívesen mászó fórumozó, "ragusa" kérdésére a fagytűrős topikban.
Kis ismétlés,
Ragusa kérdezi:
"...MEDDIG ?????novesszem az egig ? mar most elhaladta a kordont 25-30centivel. ES meg CSAK JUNIUS VAN.
TeEMBER milesz meg itt augusztusig ?)))))))))
ott akkor emlegettem a helikoptereket ,itt van felettunk a legifolyoso ))))))"
Válasz Tőled egy kép:

Ragusa:
"Most megneztem az elobb es az egyenesen lekotott resz ugyan olyan erősen vastagon no mint az alsoresz . Figyelj csak letraval tudnam az altalad leirt modot epiteni, DE akkor nekem naponta kene a nagyletrat kicipelni ahhoz hogy elerjem , az igazitasok kikotesek erdekeben .
))) namegcsak az kene nekem ))))talalj valami kompromosszumot nekem , mert NEM letrazok)))"
Te:
"Én találnék kompromisszumot, de a kivi valószínűleg nem fog! Meg kell adnunk magunkat a ténynek, hogy ő diktál abban, hogy végül olyan lehessen, amilyennek mi akarjuk. Eljárhatunk másképp is, csak akkor ő nem fog megfelelni a célnak.
A kivi még filozófiatanárnak is kiváló!"
Egyébként nekem is hasonló a problémám, nehéz lenne a további "égig"-növelést létráról veszélyhelyzetek nélkül megoldani!
Hogyan oldja meg ezt egy gazda a nagyüzemi ültetvénynél? Minden nap több órán át kötögeti a naponta sok cm-t nőni képes hajtásokat, hogy a hajtásvégek mindig függőlegesen álljanak? És beszerez több száz/ezer 4-5 m-es póznát, azok mentén nevelve a növényeket?
Gondolom, a nagyüzemi termelésnél eltérhetnek ettől a gyakorlattól, és esetleg több év alatt éri el a vízszintes dimenzió a kívánt hosszúságot.
Mindenesetre kíváncsi lennék ilyen tapasztalatokra, megoldásokra, és arra, hogy a többi hobbikertész is naponta többször ellenőrizve, igazítva nevelgette-e ebben a fázisban a növényeit?