Sanci07:
THALLÓCZY LAJOS MUSKOTÁLY:Magyar fajta.Nemesítő:Mathiász János.Szülők:Royal Vineyard x Alexandriai muskotály.Érési idő:szeptember eleje.Erős növekedésű.Virága hímnős.Fürt:vállas,közepesen tömött.Átlag
200 gr.Bogyó:sárgás-fehér,25 x 21 mm.középvastag héjú,húsos,ropogós állományú,nagyon kellemes muskotályos zamatú.Igen bőtermő.Íze a Hamburgi muskotállyal vetekszik.Betegség ellenállása átlagos,
azonban rothadásra nagyon hajlamos.
TÜSKÉSPUPÚ ZAMATOS:Régi magyar szőlőfajta.Szülők ismeretlenek.A filoxéra vész előtt az egyik legelterjedtebb szőlőfajta volt.Érési idő:szept.vége.Erős növekedésű.Fürt:hengeres,vagy kicsit vállas,közepesen tömött,vagy laza,átlag 140 gr.Bogyó:20 x 16 mm,vastag héjú,húsos,ropogós,hamvas,kellemes ízű.Bogyója megérve is zöldes marad.Bogyóinak végén a bibeszál száraz maradványa "tüskét" képez,amiről a nevét kapta.Nagyon edzett fajta,fekvésre,talajra nem igényes.
Bogyói nem rothadnak,és sokáig eltarthatók.Hosszúmetszést igényel.
Erős növekedésének gyakran az az oka,hogy rosszul termékenyül,és ilyenkor tőkéje minden erejét a hajtásnövekedésre fordítja.
Megjegyzés:A Tüskéspupú zamatos szerepel a gyüjteményemben,mivel ősi magyar fajta.Talán jövőre már termést is hoz.Utána döntöm el,hogy marad-e?