Szia Arthur!
Másodjára fogok neki az írásomnak, mert az elsőt nem sikerült elküldeni. Tehát:a dió-kivi párhuzam tökéletes. Az összefoglalód gyakorlatilag teljes mértékben helytállónak tartom. Ami a 0-hoz közeli eredményességet illeti, azon azonban rágódnék egy kicsit. Itt a fórumon sokan szakszerűen végzik az oltást, dugványozást, azonban szerintem többen vannak, akik szakszerűen szeretnék végezni (én is ez utóbbi csoportba tartozom). Ennek következtében elkövet(het)ünk hibákat, ami mondjuk a füge szaporításának eredményességét nem befolyásolja, de a kiviét igen. Nem véletlen, hogy igen sokan számoltak be kivi szaporítási kudarcaikról.
A következő, amiért ezt írtam: én (és még sokan) a növényszaporítást hobbiból, szerelemből, szinte megszállottként végezzük, én ráadásul még spórolásként is. Ennek ellenére már másodszor vásároltam Hayward-Tomouri párost (az első valamiért elpusztult) Hogy miért: mert már nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy esetleg évekig próbálkozzak, míg végre sikerül a szaporításuk. Kicsit tehát célozni szerettem volna néhány fórumozó felé, hogy jelenleg valószínűleg jobban járnak, ha ezeket a növényeket inkább megvásárolják (nem eltántorítani akartam őket a szaporítási próbálkozásoktól, azt én is ugyanúgy folytatni fogom)
A hagyományos kivi szaporítása - minden bizonnyal igazad van - lehetséges, csak még nem kiforrott. (Lásd:dió-kivi)