Abban igazad van, nincs laboros tapasztalatom. De ugye nem kell tudnom tojást tojni ahhoz, hogy megfőzzek egyet :)
Olvasnivaló a mikroszaporításról:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9107936&go=79972935
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9107936&go=68590467
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9107936&go=88554264
Ha csak itt olvasol a topikokban, találkozhatsz az itthoni egyéb szaporítási kísérletekkel és ezek eredményeivel, mint pl. a kereskedelmi forgalomba hozott, valószínű magról nevelt szinte kizárólag porzós kivikkel, és a beszámolókkal a házi dugványozási, oltási kísérletek eredményeiről. Nem állítom, hogy lehetetlen, de sikeresnek sem mondanám ezeket a próbálkozásokat.
Akit szórakoztat a próbálkozás a magvetéssel és elég fiatal éveket rászánni, lesz-e termés vagy csak virág, tegye. Szőlőt sem magról szaporítunk, meg almafát sem, pedig biztos kikelnek ezek a magok is. Meg citromfát sem, bár van, aki rászán 15-20 évet, hátha terem a gyerekként elvetett magból nevelt citromfa.
Aki enni is szeretne a saját termésből, az viszont vegye meg a kertészetben a termőképes növényt, annak is van kockázata, tényleg azt kapja-e, amit szeretne, és fel tudja-e nevelni.