"Kaptál érveket, de úgy írsz, mintha tegnap kezdték volna a napelembizniszt."
Én nem olvastam érveket. Az, hogy a cégeknek hírneve van (3-4 éve léteznek, az nem érv.)
"lehet az a véleményed hogy a mostani nagy kínai gyártók termékei nem érnek semmit"
semmi ilyet nem mondtam. Csak azt mondtam, hogy a 20 éves gyártói garancia nem ér semmit. Az egyszerűen egy ordas hazugság.
Ez még csak nem is technológiai kérdés. Ez sima gazdasági dolog.
1. Árulnak egy terméket, aminek nem ismert a várható élettartama. (Ez tudtommal természettudományos tény. Ha ismernénk az élettartamot, akkor a gyártó közölne erről adatot. Nem teszi.)
2. A gyártó 20-25 év garanciát vállal.
3. A vevő ezzel számolja a megtérülést, ettől piacképes a termék. (Lássuk be, 7 éves "garanciával" nem lehetne napelemet eladni.)
A jövő:
-ha a termék kibír 20+ évet, akkor mindenki jól járt, de ehhez a garanciának nincs köze.
-ha nem bír ki, akkor a garancia nem érvényesíthető, hisz egyrészt arra nincs semmiféle fedezet, másrészt egy kommunista ország félig állami gigavállalatával szemben se az európai kereskedő, se a magánszemély a jogát semmiféle fórumon nem fogja tudni érvényesíteni.
Ennyi.
--------------------
Vegyük észre:
a gyártó a garanciát (ami látjuk, hogy egy igazi vaskos hazugság) ahelyett adja, hogy elvégezné a tartóssági vizsgálatokat. Majd 10 év múlva azok is meglesznek, de most nincsenek.
Engem nem zavar az, ha nagyon innovatív terméket veszek, és ezzel kockáztatok. Nekem ez játék.
De az átlag vevő ezzel nincs tisztában.