szölőszem Creative Commons License 2014.05.18 0 0 237

abaltuga:Amit te kialakítottál emeletes kordont azt úgy hívják hogy Thomerry-kordon.

Létezik 1-2-3 szintesben.Nálunk nem nagyon terjedt el,mert a szőlő dominancia miatt

/a szölő mindig a felső hajtásait növeszti jobban/ néhány év mulva az alsó szintet

elsorvasztja,ezért féloldalas lesz a növekedés.Én azt javaslom,hogy az ikertörzs egyikéből jövő kart az alsó dróton vezesd,a másikat a felsőbb huzalon.Ezeket váltakozva szép kordont nevelhetsz,mivel a tőkék távol vannak egymástól/3m./,így egy törzsre kb.1,5 fm.jut,ami nagyon jó szellős falat alkot.Nálam 1 m-re vannak a tőkék,és alulról indított 2 törzsel,75 cm-es középmagas kordonkaron 3-3 termőalap

lett kialakítva,nagyjából egy metszőolló távolságra egymástól.

Egyébként Kramcsák Istvánnak teljesen igaza van ez ügyben,én csak megerősíteni tudom.Amit a fajtáidról írtál,néhánytól eltekintve mind jó.Nyilván a lehetőség befolyásolhatja a választást.A metszésről Jani 71 írt részletesen,éncsak annyit teszek hozzá,hogy az idén kipróbáltam a hosszúcsapos metszést minden szőlőmön

/5 rügyes csap/igaz,hogy így a hajtás válogatást gondosabban kellett elvégeznem.

Megjegyzés:Amikor ikertörzset írtam,akkor az egyik tőkéd törzsére gondoltam.

"szölőszem,amit nekem írtál szőlőtipust olyat sehol sem találtam a neten,ezt csak nálad lehet kapni?"Nem tudom konkrétan melyi szőlő fajtára gondoltál?Írd le a nevét.

Jani 71.Termett-e már az Anitád?Azonosak a jegyei a fajtaleírásban leírtakkal?Raktam el Annát,remélem őszre szépen kigyökeresedik.A nyáron várlak,ha majd érik a szőlő.

Az Éva nálam valószínű rossz klón volt,van ilyen.A thomson seedless sem termett 4 éves korában.Ki is vettem a gyüjteményből.Annyi jó magnélküli van helyette.,pl.most kaptam egy nagyon jó orosz magnélkülit:a neve Arsenevszkíj /2 kg.fürt,19 x40 mm.

bogyó12 gr.sulyú./

Fajtagy:Gratulálok a gyüjteményedhez!Remélem sok szép és jó fajtát megismerhetünk általad.Amit keresel fehér hegyes végű bogyóban az Originál

fehér bogyós változata:Belüj Originalnüj.A Svilena,vagy Svilen 30-35 mm.bogyójú,

megtalálható a www.vinnareva.com oldalon.A Belüj Originalnüj-ből őszre tudok

adni gyökereset./rezisztens,ropogós,nagybogyójú/.

Gyula:Miért okozott csalódást a Magdaléna szőlő?